Abiznis

Odbor RAE: Monopolisti da se naviknu na drukčije okruženje

1811energetskefirmeok
N
avodi da je bivši direktor CGES-a Ljubo Knežević podnio ostavku na tu funkciju isključivo zbog konceptualnih neslaganja sa Regulatornom agencijom za energetiku mogu se razumjeti kao pokušaj pritiska na regulatora, ocijenio je odbor RAE u reagovanju objavljenom na sajtu agencije.

Odbor RAE: Monopolisti da se naviknu na drukčije okruženje
Portal AnalitikaIzvor

-Tim prije što ovu izjavu nije dao Knežević lično, već kompanija čiji je bio izvršni direktor . CGES je prema ulozi i položaju koju ostvaruje u sistemu prirodni monopolista, a zadatak je agencije, utvrđen zakonom, da moć koja proizilazi iz monopola ograniči i uvede u regule, sa široko datim ovlašćenjima za ostvarenje tog zadatka. Zato nije ni potrebno da se izvršni direktor kompanije ili kompanija, nad kojom agencija vrši nadzor, uređuje i kontroliše njen rad slaže ili ne slaže sa načinom rada agencije, ako je njen rad sprovođenje datih ovlašćenja. Subjekt nadzora ne treba da komentariše ''stil'' rada Agencije, već da postupi u skladu sa Zakonom o energetici, na način, u rokovima i sa ciljem koji je taj zakon odredio. Sve dok postoji mogućnost drukčijeg postupanja subjekta postoji i obaveza agencije da u granicama mogućnosti reaguje, opomene, upozori, naloži, zabrani, ili zatraži da drugi organ primijeni mjeru. Zato ovu izjavu regulator prihvata kao potvrdu da radi svoj posao u skladu sa zakonom, jer  ''konceptualno'' monopolu ne odgovara bilo kakva regulacija- ističe se u reagovanju.

Odbor RAE poručuje da bi CGES i svaka druga regulisana kompanija trebalo da se naviknu na drugačije okruženje od klasičnog monopolskog.

-Uočavajući pritiske i nedovoljnu moć regulatora, EU je u svom trećem energetskom zakonodavnom paketu proširila nadležnosti regulatora i pojačala njihovu nezavisnost. Potpuno usklađivanje važećeg Zakona o energetici sa energetskim paketom je u toku i obaveza je Crne Gore u postupku pridruživanju Crne Gore Evropskoj Uniji- navedeno je u reagovanju.

Podsjećaju da je CGES nakon pravnog razdvajanja od EPCG početkom 2009. godine ostvario dobit u poslovanju tri godine zaredom i izvršio značajna ulaganja u poboljšanje elektroprenosnog sistema.

-Najvećim dijelom to je ostvareno zahvaljujući uslovima koje je energetski regulator u Crnoj Gori stvorio brižljivo vođenom regulatornom politikom u oblasti cijena i investicionih ulaganja u elektroenergetskom sektoru. Kada su u pitanju problemi u radu CGES-a u prvoj polovini ove godine, agencija je u direktnim kontaktima sa menadžmentom CGES-a kao i ostalim subjektima elektroenergetskog sistema, prije nego što je problem neovlašćene potrošnje električne energije od strane Kombinata aluminijuma kulminirao, upozorila da jedino postupanje svih činilaca po zakonu tj. potpisivanje međusobnih ugovora, može spriječiti neželjene posledice. U situaciji kada je postojala prijetnja da se uđe u probleme koji se teško mogu kontrolisati, pokrenuti su postupci u skladu sa ovlašćenjima koja proizlaze iz zakona. Nemogućnost agencije da sama primijeni sankciju prema subjektima u situaciji kada ne postupaju po nalozima agencije bio je i razlog za podnošenje inicijative za hitnu izmjenu Zakona o energetici. Usvajanjem tih izmjena  ovlašćenja agencije bi bila proširena i njena funkcija omogućena u punom kapacitetu u skladu sa evropskom regulativom a sve u cilju efikasnijeg rješavanja sličnih problema- zaključuje se u reagovanju.

foto: novosti.rs

Portal Analitika