Abiznis

Eurozona i dalje u recesiji

1811ecbok
E
urozona je ponovo na ivici recesije- najnoviji podaci o stanju ekonomije razočarali su investitore i analitičare, koji smatraju da je jedina šansa za oporavak privrede vještačko smanjenje vrijednosti eura. Dvostruko je usporen rast najveće ekonomije eurozone Njemačke, javljaju agencije.

Eurozona i dalje u recesiji
Portal AnalitikaIzvor

U recesiji su i dalje ekonomije Francuske i Italije. U ovim zemljama bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju smanjen je za  0,1 odsto.

Prema posljednjim podacima, u eurozoni je nezaposleno 12,2 odsto radno sposobnog stanovništva. U Grčkoj je nezaposleno čak 27,3 odsto stanovnika.

Godišnja inflacija u eurozoni u oktobru je "usporena" od 1,1 odsto u septembru na 0,7 odsto.

Zvanični cilj je da u eurozoni  inflacija maksimalno iznosi dva odsto. U zemljama koje imaju krizu dugova, rast cijena je nulti, čak i negativan. Zato su podaci o rastu potrošačkih cijena veoma slabi, upozoravaju ekonomski analitičari.

Evropska centralna banka (ECB) razmatra mjere kvantitativnog ublažavanja, slične onima koje se primjenjuju u SAD. To znači da ECB može da uvede negativnu kamatu za depozite, te da  će banke novčano kažnjavati čuvanje novca kod regulatora, stimulišući ulaganja u ekonomiju.

Eksperti većine investicionih kuća ne očekuju da će bruto domaći proizvod eurozone iduće godine premašiti 0,5 odsto.

Portal Analitika