Svijet

Rusija: Likvidiran „mozak“ terorističke akcije

1811dimitrijSokolov
S
pecijalci ruske Federalne službe bezbjednosti su likvidirali pet terorista, zabarikadiranih u kući u predgrađu Mahačkale, glavnog grada Dagestana, među njima i 21-godišnjeg Dmitrija Sokolova, čija je nevjenčana supruga Naida Asijalova 21. oktobra u Volgogradu aktivirala eksploziv u gradskom autobusu, javlja stalni dopisnik Večernjih Novosti iz Moskve.

Rusija: Likvidiran „mozak“ terorističke akcije
Portal AnalitikaIzvor

U tom napadu je poginulo pet osoba, a 47 ih je ranjeno. Policija je opkolila kuću i preko megafona tražila da svi izađu i bace oružje. Ali, teroristi su otvorili vatru na policiju. Iz kuće je kasnije izašla mlada žena sa bebom.

Policija je po ocu jednog od zabarikadiranih terorista poslala mobilni telefon Sokolovu i spojila ga sa majkom u Podmoskovlju. Uzalud je majka Olga molila sina da se preda.

- Kasno je, ja sam riješio, ostajem ovdje do kraja, vjera je najvažnija - bio je odrješit sin.

U dijelu razgovora Sokolova sa policajcem, objavljenom na sajtu „Komsomolske pravde“, jasno se čuje kako Dmitrij kaže da je napravio eksplozivnu napravu koju je u Volgogradu aktivirala njegova 10 godina starija supruga, koja ga je i nagovorila da pređe u islam.

Inače, Sokolov žali što je u Volgogradu poginulo samo pet ljudi. Sokolov, koji je zbog visine nazvan "žirafa", upoznao je prije tri godine u Moskvi Naidu koja je već bila u braku sa trgovcem iz Turske. Ona je uspjela da Dmitrija nagovori da pređe u islam i napusti fakultet. Otac, pukovnik ruske armije, i majka uzalud su odgovarali sina koji je u međuvremenu nestao, da bi se obreo u Dagestanu, gdje je i okončao svoj mladi život.

 

Portal Analitika