Društvo

Država da garantuje za partijske dugove

18sk
O
dbor za ekonomiju, finansije i budžet uputio je Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo amandman kojim traže da Ministarstvo finansija daje garancije političkim partijama pri zaduživanju i podizanju kredita od komercijalnih banaka.

Država da garantuje za partijske dugove
Portal AnalitikaIzvor

U amandmanu u koji su Vijesti imale uvid, navodi se da “Ministarstvo finansija može dati garanciju imajući u vidu ostvarenje budžetskih prihoda i iznos sredstava za finansiranje političkih partija opredijeljen godišnjim Zakonom o budžetu”.

Na taj način, partije bi od države dobijale garancije za podizanje kredita kod poslovnih
banaka i drugih finansijskih institucija za finansiranje redovnog rada i troškova izborne kampanje.

Odbor za ekonomiju od Radne grupe traži da se u Zakon o finansiranju političkih partija uvede i norma da Ministarstvo finansija naloži opštinama koje nisu izmirile obaveze prema partijama da to učine u roku od 10 dana.

“Ukoliko organ lokalne samouprave ne postupi po nalogu Ministarstva, ono će blokirati račun jedinice lokalne samouprave”, navodi se u amandmanu.

Odbor je Radnoj grupi predložio i zabranjivanje javnog oglašavanja i zapošljavanja u organima državne uprave, opštinama, opštinskim organima, javnim preduzećima i ustanovama, po ugovoru o djelu za vrijeme održavanja izbora na državnom i lokalnom nivou.

(Mina)

Portal Analitika