Abiznis

Mihailović: Zaboraviti na nova zaduženja

18defoltnaslika
J
avni dug je jedan od najvažnijih problema države koji će biti prisutan i narednih nekoliko godina zbog čega se mora uraditi novo restrukturiranje i zaboraviti na dalja zaduživanja, smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici Božo Mihailović.

Mihailović: Zaboraviti na nova zaduženja
Portal AnalitikaIzvor

Mihailović je Vijestima rekao da je umjereni optimista po pitanju ekonomskih očekivanja u narednoj godini i da će ekonomija rasti između 1,5 do dva odsto.

On je ocijenio da mjere štednje moraju biti prisutne što se vidi i po projektovanom budžetu za narednu godinu od 1,49 milijardi eura, a koji nije povećan u odnosu na ovogodišnji.

„One su uslov bez koga se ne može funkcionisati u idućoj godini na državnom nivou. Mora se ući i u strukturu izdataka na kojima se mora štedjeti. Tu ne mislim na smanjenje plata jer je raskorak sa potrošačkom korpom veliki i nema prostora za njihovo smanjenje. Bilo bi dobro da se plate i penzije zadrže na ovom nivou", kazao je Mihailović.

Prema njegovim riječima mora se smanjiti državna administracija, naročito na lokalnom nivou gdje su prisutni enormni dugovi opština i da se mora štedjeti na svim nivoima.

„Očekujem da će 2014. godina biti godina kontinuiteta i umjereni sam optimista. Taj optimizam temeljim na nekoliko stvari. Prvo, kriza nije prošla, duže traje nego što se mislilo i biće i sljedeće godine i u Crnoj Gori. Drugo, stanje u EU ekonomijama nije stabilno, ekonomska situacija ne bilista ni u zemljama regiona i sve države su u problemima. Prošle godine smo zabilježili negativni rast od 2,5 odsto, dok se ove godine očekuje između 1,5 do dva odsto. Ako se sve to uzme u obzir uz privredne i probleme sa javnim finansijama mislim da je dobro da se sljedeća godina završi sa oko 1,5 do dva odsto što je zadovoljavajuće, ali nedovoljno u odnosu na ono kojim tempom rasta možemo ići", procijenio je Mihailović.

Umjereni optimizam zasniva, kako je dodao na resursima koje država ima, započetim projektima u turizmu, početku izgradnje autoputa i privrednom restrukturiranju koje se mora započeti 2014. godine i činjenici da je stopa inflacije ispod tri odsto.

Izvor: ND Vijesti.CdM

Portal Analitika