Politika

Medojević: SDP da napusti koaliciju sa DPS-om i sa opozicijom formira tehničku vladu

18okmedosl
P
redsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je  Socijaldemokratsku partiju da napusti koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista i da sa opozicijom formira tehničku vladu, koja bi u najkraćem roku stvorila uslove za raspisivanje prvih fer i demokratskih izbora u Crnoj Gori.

Medojević: SDP da napusti koaliciju sa DPS-om i sa opozicijom formira tehničku vladu
Portal AnalitikaIzvor

Medojević je u razgovoru za Dan ocijenio da su „takozvani lokalni izbori” na Cetinju i u Mojkovcu školski primjer političke korupcije i masovne zloupotrebe državnih resursa i institucija u političkoj kampanji jedne partije DPS-a.

„Uprkos dokazima javno objavljenim u okviru afere „Snimak” i osudi takve nedemokratske prakse od strane Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, DPS je i na ovim izborima u cjelosti sprovodio svoj monstruozni projekat masovne diskriminacije građana, zloupotreba državnih resursa i institucija i saradnje sa organizovanim kriminalom, poznat kao „siguran glas”“, ističe Medojević.

Kako je dodao, djelovanje DPS-a dokazano objavljivanjem materijalnih dokaza kojima niko ne osporava autentičnost predstavlja grubo kršenje slobodno izražene volje građana na izborima. Ta volja, ističe lider PzP-a, ne može biti slobodna ako je građanin ucijenjen od državnih organa, organa uprave i lokalne samouprave, fondova, zavoda, agencija i javnih preduzeća da pristup njegovim osnovnim građanskim pravima i uživanje sloboda propisanih Ustavom i zakonima zavisi od toga da li glasa ili ne glasa za DPS.

On smatra da je ovakvo djelovanje posebno opasno u zemlji koja se suočava sa eskalacijom ekonomske i socijalne krize i gdje je stopa siromaštava u 2012. godini porasla za skoro 50 odsto, sa tendencijom stalnog smanjenja broja zaposlenih u privredi i privatnom sektoru, uz povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru.

On se nada da je sada svim demokratiji odanim strukturama i pojedincima postalo kristalno jasno da su fer i slobodni demokratski izbori u Croj Gori nemogući sve dok je DPS na vlasti. Prema njegovim riječima, ovakvi takozvani izbori, sa učešćem državnih, tajkunskih i kriminalnih struktura na strani vladajuće partije, u Evropi se održavaju još samo u Bjelorusiji.

Po njegovim riječima neophodno je dobiti vrlo brzo, jasan i eksplicitan odgovor SDP-a.

„Ukoliko SDP nije spreman da se uključi u borbu za demokratiju i zaštitu Ustava Crne Gore, opozicija i svi relevantni demokratski faktori u zemlji moraju započeti hitne konsultacije oko neophodnih političkih poteza koji bi vodili fer i demokratskim izborima“, istakao je Medojević.

Lider PzP-a tvrdi da je učešće mafije na izborima na Cetinju bilo više nego vidljivo.

„Šef mafije, sa najbližim saradnicima, proveo je izborni dan na Cetinju. To znaju i SDP i Ranko Krivokapić, i bio bi red da se javno odrede po tom pitanju. DPS i mafija su iznajmili kuću Begovića, preko puta biračkog mjesta u Gimnaziji, gdje su privodili i kupovali birače. Naoružani civili su pratili tok izbora i za račun DPS-a kontrolisali izborni proces“, tvrdi Medojević.

Izvor: Dan,CdM

Portal Analitika