Abiznis

Američki indeksi porasli šestu sedmicu zaredom

18volstrit
N
a Vol stritu su cijene dionica porasle šest sedmica zaredom zahvaljujući najavama da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) i dalje voditi podsticajnu monetarnu politiku.

Američki indeksi porasli šestu sedmicu zaredom
Portal AnalitikaIzvor

Na Vol stritu je prošle sedmice Dow Jones porastao 1,3 odsto, na 15.961 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,6 odsto, na 1.798 poena, a Nasdaq indeks 1,7 odsto, na 3.985 bodova, prenosi SEEbiz.

Novi rekordni nivoi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se naznakama da Fed neće već ove godine smanjiti podsticajne mjere.

Potpredsjednik Feda, Janet Yellen, koju Bijela kuća predlaže za predsjednika banke, čvrsto je u četvrtak, tokom saslušanja u bankarskom odboru Senata, branila dosadašnju labavu monetarnu politiku usmjerenu na jačanje ekonomije, ocijenivši da je smanjenje nezaposlenosti imperativ.

Ona je kazala da je jasno da kupovina obveznica u iznosu od 85 milijardi USD mjesečno ne može trajati vječno, ali je odbacila tvrdnje da je takva politika "naduvala" cijene.

Iz toga su ulagači zaključili da će Fed, pod njenim vođstvom, nastaviti da štampa svježi, jeftin novac, što već godinama podstiče rast cijena dionica.

„Mislim da je Yellen uvjerila investitore da ove godine neće biti smanjenja podsticajnih monetarnih mjera", kazao je strateg u JPMorgan Fundsu, Joseph Tanious.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 26, a Dow Jones 21 odsto, najviše zahvaljujući podsticajnim mjerama Feda, pa su se ulagači plašili da bi smanjenjem tih podsticaja već u ovoj godini tržište izgubilo podršku.

Sada je vjerovatnije da će podsticajni programi biti smanjeni tek krajem prvog tromjesečja naredne godine, a možda i kasnije dok ekonomija dodatno ne očvrsne i dok u Vašingtonu ne bude postignut trajni dogovor o budžetu i povećanju zaduživanja države.

„Mislim da svi očekuju nastavak rasta cijena dionica do kraja godine. Mali ulagači uključuju se na tržište, što mu pruža dodatnu podršku, a pred kraj godine portfelj menadžeri uobičajeno uljepšavaju svoje portfelje. Jedino što bi moglo narušiti ovaj trend rasta je neki iznenadni ekonomski poremećaj", kazao je direktor u firmi Commonwealth Financial, Brad McMillan.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica prošle sedmice porasle. Frankfurtski DAX ojačao je jedan odsto, na 9.168 bodova, a pariski CAC indeks 0,7 odsto, na 4.292 poena. Londonski FTSE oslabio je, međutim, 0,2 odsto, na 6.693 boda.

(MINA-BUSINESS)

 

Portal Analitika