Zanimljivosti

NASA lansira novu sondu na Mars

1711nasa
R
obotska istraživačka sonda Maven u ponedeljak će biti lansirana sa Floride prema Marsu, gdje će proučavati atmosferu te planete.

NASA lansira novu sondu na Mars
Portal AnalitikaIzvor


Maven će do Marsa putovati 10 mjeseci i tamo će ostati u orbiti pokušavajući da sazna kako se tamošnja atmosfera iz tople i vlažne pretvorila u hladnu i suvu.



'Maven je stručnjak kojem se vjeruje', rekao je Džon Gransfild, šef svemirskog naučnog odjeljenja pri NASA-i. Prema njegovim riječima, Maven će pomoći naučnicima da spoznaju priču o Marsovoj atmosferi i pomoći budućim ljudskim istraživačima koji će ići na Mars.



Najnovija, 21. NASA-ina misija na Mars košta 671 milion dolara. Misija Curiosity još traje i redovno šalje izvještaje s površine Crvene planete, godinu dana nakon slijetanja u velikom stilu.



Kad Maven u oktobru 2014. stigne u orbitu oko Marsa, tamo će biti u 'društvu' još tri letjelice, dvije američke i tri evropske. Otprilike u isto vrijeme, do Marsa će stići i četvrta letjelica, indijske proizvodnje, koja je nedavno lansirana. Maven će biti ukupno deseta orbitalna letjelica koju je NASA poslala prema Marsu. Tri su dosad otkazale, tako da se radi o nimalo lakom zadatku.



Maven će se isključivo baviti proučavanjem gornjeg dijela Marsove atmosfere. Indijska sonda će isto tako proučavati atmosferu, ali će otići korak dalje i tragati za metanom - mogućim signalom postojanja života. Maven je opremljen s osam naučnih instrumenata za proučavanje gornjeg sloja Marsove atmosfere. Misija će trajati godinu dana. Sonda ima solarna krila, veličine školskog autobusa, a teška je 2.450 kilograma, otprilike koliko i sportski automobil. Letjeće u orbiti oko Marsa na visini od svega 125 kilometara iznad tla.



Njegova putanja u orbiti će u maksimalnoj dužini iznositi 6.218 kilometara. Poznavanje sastava i dinamike trenutne Marsove atmosfere pomoći će da se ljudi bezbjednije dovedu na površinu planete, naročito ako njihovi brodovi budu koristili atmosferu za kočenje, kažu stručnjaci Nase.



NASA planira prvu letjelicu s ljudskom posadom za 2030. godinu. Maven isto tako ima antenu koja će služiti NASA-i kao komunikacijski relej prema dva aktivna rovera na Marsovoj površini, a to su Curiosity i Opportunity. Njima će se između 2016. i 2020. godine pridružiti još dva rovera.

tekst i foto: dnevnik.hr

Portal Analitika