Zanimljivosti

Zbog otopljavanja gmizavci su sve veći

1711gmizavci
D
žonatan Bloh, paleontolog iz muzeja istorije prirode na Floridi, proučavao je vezu veličine tijela i globalnih temperatura, naročito tokom toplog perioda poznatog kao paleocensko-eocenski temperaturni maksimum.

Zbog otopljavanja gmizavci su sve veći
Portal AnalitikaIzvor


Proučavao je nalazište fosila u rudniku Serehon u Kolumbiji i pronašao dokaze 60 miliona godina starih kornjača veličine stolova i zmije nazvane titanoboa koja je bila dugačka poput autobusa.



Bloh je kazao kako su tada zmije bile takve veličine da bi se jedva provukle kroz dvokrilna vrata i bile promjera oko metar.



Životi reptila zavise o temperature okoline, a stručnjaci procjenjuju da je tokom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prosječna globalna temperatura porasla od pet do osam stepeni zbog intenzivnog i neobjašnjivog emitovanja gasova.



Konji su bili veliki poput današnjih mačaka



Prema istraživanjima paleontologa, u periodu paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prije 55 miliona godina sisari su se smanjili pa su sadašnji konji tada bili veličine domaće mačke.



Tijela sisara smanjila su se, tvrde naučnici, zbog toga što su imali više teškoća u održavanju temeprature tijela i manje biljne hrane na raspolaganju pa su bolje prolazile sitnije životinje unutar iste vrste.



Naučnik Bloh ističe da se nivoi atmosferskog ugljen-dioksida sada približavaju onima za vrijeme paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma.

 

tekst i foto: b92

 

Portal Analitika