Svijet

Njemački nedjeljnik: Britanska agencija pratila diplomate po hotelima

1711Der-Spiegel
B
ritanska državna agencija za praćenje elektronskih komunikacija (GCHQ) nadzirala je strane diplomate tako što je pratila njihove hotelske rezervacije, objavio je u nedjelju njemački nedeljnik "Špigel", pozivajući se na dokumente koje je objavio bivši američki obavještajac Edvard Snouden.

Njemački nedjeljnik: Britanska agencija pratila diplomate po hotelima
Portal AnalitikaIzvor


Taj list je naveo da je agencija GCHQ tokom više od tri godine imala sistem za praćenje rezervacija u najmanje 350 luksuznih hotela širom svijeta, prenijela je agencija Frans pres.



"Cilj tog programa je bio da GCHQ dođe u posjed informacija o periodu boravka, gradu i hotelu kojeg strani diplomata namjerava da posjeti, što bi omogućilo tehničkim službama da stupe u akciju prije dolaska diplomate u hotel", objavio je "Špigel", prenosi Tanjug.



Te akcije su obuhvatale prisluškivanje telefona i faksa u hotelskoj sobi u kojoj boravi diplomata, omogućavanje pristupa kompjuteru priključenom na hotelsku mrežu i prisluškivanje diplomate u baru hotela, pokazali su dokumenti do koji je došao Snouden.



"Špigel" navodi kako nije poznato koliko često je korišćen pomenuti program, a jedan zvaničnik agencije GCHQ je na pitanje o tom programu odgovorio da navode "niti potvrđuje niti negira".

foto: pdfmagaz.in

Portal Analitika