Društvo

MIRANOVIĆ: Studentskoj populaciji potrebno je više zainteresovanih pojedinaca

1711miranovic
S
tudenti treba više da rade na tome da prošire svoje aktivnosti i društveni angažman, i da još tokom studentskih dana budu uključeni u oblast kojom će se kasnije baviti, ocijenio je rektor Univerziteta Crne Gore (UCG), Predrag Miranović.

MIRANOVIĆ: Studentskoj populaciji potrebno je više zainteresovanih pojedinaca
Portal AnalitikaIzvor

On je, povodom 17. novembra - Međunarodnog dana studenata, rekao da studenti UCG imaju svoju, autonomnu i uređenu organizaciju, koja okuplja njihove predstavnike, preko kojih se odvija saradnja sa Rektoratom.

„Kako naš Univerzitet ima više od 20.000 studenata, saradnja se odvija, uglavnom, preko izabranih predstavnika“, kazao je Miranović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, student je ličnost sa mnoštvom interesovanja i potrebom da bude društveno aktivan.

„Iako na našem Univerzitetu postoji mnogo organizacija koje imaju različite aktivnosti, možda je našoj studentskoj populaciji potrebno više zainteresovanih pojedinaca, spremnih da utiču na svijet oko sebe“, smatra Miranović.

On je naveo da na položaj studenata u društvu utiču i brojni drugi faktori, koji nadilaze individualne želje i sklonosti.

„Ekonomske prilike i stepen razvoja društva u mnogim segmentima naše stvarnosti i nijesu najpovoljniji, pa se odražavaju i na položaj studenata. Društvo napreduje, između ostalog, zahvaljujući i studentima, njihovom znanju i spremnosti da doprinesu razvoju svoje zajednice“, ocijenio je Miranović.

On je kazao da studentski predstavnici, u redovnom radu organa Univerziteta, pokreću različite inicijative o kojima se raspravlja, i naglasio da, kada su u pitanju zahtjevi studenata „Rektorat nije uvijek ni nadležan, ni u mogućnosti da reaguje u vezi sa određenim pitanjima“.

„Po našem mišljenju, prvo je potrebno prikupiti prave i cjelovite informacije o problemu o kojem se želi pokrenuti rasprava, pa onda formirati zahtjeve“, rekao je Miranović.

Zato, kako je naveo, Rektorat poziva studente da se, za sva pitanja koja imaju, obrate prvo svojoj instituciji „jer je razgovor sa pravim informacijama i jasnim određenjem nadležnosti jedini način da se problemi rješavaju na zdravi, akademskoj zajednici primjeren način“.

Miranović je ukazao na činjenicu da se sve više studenata UCG odlučuje da dio svojih studija provedu negdje u inostranstvu, i naveo da je broj prijava za stipendije, u stalnom porastu.

„Interesovanje raste, a time i broj aplikacija za studiranje na nekom od brojnih partnerskih univerziteta“, precizirao je on.

Miranović je kazao da su, ukoliko se teži društvu koje je zasnovano na znanju, za ostvarenje tog cilja potrebni obrazovani i posvećeni ljudi.

Zato, kako je naveo, na UCG podstiču studente da tokom studija steknu što više znanja.

Miranović smatra da studenti treba stalno da ulažu u sopstveni razvoj, i da je obrazovanje jedan od najboljih načina da unaprijede sebe.

„Zato, iskoristite svoje studentske dane na pravi način, širite svoja interesovanja, kritički razmišljajte i budite aktivni članovi akademske zajednice i čitavog društva“, poručio je Miranović studentima.

Tekst: MINA

Portal Analitika