Abiznis

Dolar oslabio prema euru

17dol
N
a svjetskim valutnim tržištima dolar se prošle sedmice našao pod pritiskom u odnosu na euro, nakon naznaka da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla da vodi podsticajnu monetarnu politiku duže nego što se mislilo.

Dolar oslabio prema euru
Portal AnalitikaIzvor

Kurs eura prema američkoj valuti ojačao je prošle sedmice 0,9 odsto, na 1,3495 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je 2,1 odsto, na 135,20 jena (JPY). I dolar je ojačao prema jenu 1,1 odsto, na 100,15 JPY.

Američka valuta se našla pod pritiskom nakon što je potpredsjednik Feda i kandidat Bijele kuće za nasljednicu Bena Bernanke na čelu centralne banke Janet Yellen, čvrsto branila programe monetarnih podsticaja.

Takav stav pokazuje da u skorije vrijeme ne bi trebalo doći do njihova smanjenja.

Međutim, euro nije uspio značajnije da ojača jer mu pritisak predstavlja spori oporavak eurozone od recesije.

Prema podacima Eurostata, u trećem tromjesečju je bruto domaći proizvod (BDP) tog bloka porastao samo 0,1 odsto, pri čemu je francuska ekonomija neočekivano pala 0,1 odsto.

Gubitnik sedmice bila je, pak, japanska valuta. Prodaju jena podstakao je japanski ministar finansija, Taro Aso rekavši u parlamentu da Japan mora zadržati intervenciju na valutnim tržištima kao jednu od opcija i mora biti spreman da preduzme određene poteze u slučaju pretjeranih oscilacija kursa na tržištu.

Zbog toga se kurs dolara, prvi put nakon dva mjeseca, probio iznad nivoa od 100 JPY.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika