Društvo

GA poziva stručnu javnost da prati proces izbora sudija

1711gradjanska_alijansa
G
rađanska alijansa (GA) pozvala je stručnu javnost i civilni sektor da prate proces izbora sudija Ustavnog suda i članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, da bi, kako su ocijenili, na te funkcije konačno dobili pojedince sa autoritetom i bez obaveza prema bilo kojoj partiji.

GA poziva stručnu javnost da prati proces izbora sudija
Portal AnalitikaIzvor

Zoran Vujičić iz GA kazao je da se raspisivanjem konkursa za dva kandidata za sudije Ustavnog suda koje bira predsjednik države, kao i članova Sudskog i Tužilačkog savjeta krenulo u realizaciju ustavnih amandmana, koji imaju cilj da osnaže nezavisno i efikasno Sudstvo.

“Građanska alijansa apeluje na političke partije da taj proces izvedu uz poštovanje principa demokratskog društva, pospješujući nezavisnost tih institucija”, rekao je Vujičić agenciji MINA.

On smatra da atmosfera koja prati realizaciju tih aktivnosti u velikoj mjeri podsjeća na raniji proces biranja sudija Ustavnog suda i članova Senata Državne revizorske institucije, u kome su, kako je naveo, ta mjesta bila predmet političke trgovine.

“Tada se do većine došlo,tako što se među partijama podijelilo odredjen broj mjesta, pa smo u tim institucijama dobili predstavnike partija, a ne ljude koji svojim stručnim i moralnim kvalitetima dobijaju potrebnu većinu za izbor”, kazao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se partije odluče na takav pristup,onda bi ustavne i zakonske izmjene u cilju depolitizacije,bile obesmišljene i svi dosadašnji napori izvrnuti.

“Venecijanska komisija koja je aktivno učestvovala i svojim sugestijama pomogla oko ustavnih izmjena i ideje koje oni promovišu bi se na najgrublji način dezavuisali”, naveo je Vujičić.

On je dodao da ukoliko bi se obistinile te sumnje institucije sudske vlasti otišle bi korak unazad i koncept vladavine prava bi se na prvom koraku urušio.

“Političke partije moraju da budu svjesne odgovornosti trenutka u kojoj se Crna Gora nalazi i puta kojim želi da ide. Samo snažne i nezavisne institucije su garant stabilnosti procesa i razvoja Crne Gore”, kazao je Vujičić.

On je rekao da evropski partneri pomno prate događaje u Crnoj Gori, ocjenjujući da će koraci koji nadležni sada prave u velikoj mjeri će odrediti evropski put i brzinu pridruživanja Evropskoj uniji.

Zato GA poziva stručnu javnost i civilni sektor da taj proces prate pomno i da svaki pokušaj pribavljanja koristi partijama najoštrije osude, kako bi na funkcije konačno dobili pojedince sa autoritetom i bez obaveza prema bilo kojoj partiji”, zaključio je Vujičić.

Portal Analitika