Zabava

Ima li nade za povratak R.E.M.?

1711rem
P
opularni američki bend R.E.M. se zamalo ponovo okupio u originalnom sastavu za vrijeme prekjučerašnjeg solo nastupa bivšeg gitariste benda Pitera Baka u njihovom rodnom gradu u Džordžiji.

Ima li nade za povratak R.E.M.?
Portal AnalitikaIzvor

Gitarista Piter Bak, koji je juče održao solo nastuop u klubu 40 Watt Club u Atini u saveznoj državi Džordžija, u jednom trenutku dobio je na bini društvo bubnjara Bila Berija i basiste Majka Milsa tokom izovđenja pesme "(Don't Go Back to) Rockville" iz 1984. godine.

Iako ovaj nastup sam po sebi ne mora da znači i ponovno okupljanje cijelog benda, jer je pevač Majkl Stajp bio za to vrijeme u publici, mnogi koji su prisustvovali ovom koncertu su povjerovali da bi on mogao da nagovijesti povratak benda u originalnoj postavi na muzičku scenu, prenosi b92.

Posljednji album benda R.E.M. je bio "Collapse Into Now" i objavljen je 2011. godine, grupa ga nije koncertno promovisala, a sedam mjeseci nakon njegovog izlaska članovi grupe su saopštili da prestaju sa radom. "Kao doživotni prijatelji i saučesnici u cijeloj priči, riješili smo da prekinemo sa radom", pisalo je je u zvaničnom saopštenju grupe. "Odlazimo sa scene sa velikim osjećajem zahvalnosti i zaprepašćenjem da smo uspjeli da postignemo ovoliki uspjeh".

U maju ove godine Majk Mils je magazinu Rolling Stone govorio o prognozama da se cio bend ponovo okupi i okarakterisao ih kao vrlo "tmurnim".

"Rekli smo da je gotovo i to je to. Da smo zaista mislili da ima šanse da se ponovo okupimo na nekoj povratničkoj turneji, rekli bismo to tada", rekao je Mils.

Međutim on je pomenuo da raspad benda nije nikakva posljedica netrpeljivosti ili sukoba između članova benda, insistirajući da su ostali odlični prijatelji.

"Zaista nijesu postojali nikavi skandalozni momenti oko našeg prestanka rada, niko se nije drogirao, nismo se svađali, nije bilo problema sa zakonom. Jednostavno je bilo vrijeme da prekinemo, sumnjam da ćete nas ponovo vidjeti na turneji zajedno", rekao je tada Mils.

Najveći uspjeh R.E.M. su ostvarili u prvoj polovini 90-ih, kada su im za samo tri godine (1991-94) albumi "Out Of Time", "Automatic For The People" i "Monster", svi prodati u milionima primjeraka, donijeli slavu širom planete.

Bend je u svojoj karijeri napravio nekoliko ogromnih turneja širom svijeta, a nastupio je i u Hali 1 Beogradskog sajma, 21. januara 2005. godine.

Portal Analitika