Abiznis

Vijesti: Mank se ugrađuje u račune za struju i vodu

1711mank
K
ompanija "Adriatic Marinas", koja upravlja tivatskim nautičkim kompleksom Porto Montenegro, svojim klijentima naplaćuje utrošenu struju i vodu protivno važećim propisima u Crnoj Gori, saznaju Vijesti.

Vijesti: Mank se ugrađuje u račune za struju i vodu
Portal AnalitikaIzvor

Na primjerku računa za režijske troškove koji je dostavila Natalija Kasilova, a koji joj je ispostavljen 11. jula, vidi se da joj je kompanija Pitera Manka kilovat utrošene tzv. skupe struje obračunala po cijeni od 8,56 centi bez PDV-a.

Po odluci Regulatome agencije za energetiku (RAE), potrošačima iz kategorije "domaćinstva" Elektroprivreda je tada isporučivala struju po cijeni od 8,13 euro-centi bez PDV-a, koja je od 1. avgusta povećana na 8,32 centi koliko iznosi i danas.

Iz EPCG su Vijestima rekli da sa "Adriatic Marinasom" imaju ugovor o snabdijevanju kao i sa drugim potrošačima na mreži 35 kV, a koji inače od 1. avgusta imaju niže cijene struje, za 2,4 do 3,3 posto.

"EPCG redovno Adriatic Marinasu fakturiše utrošenu električnu energiju, shodno Zakonu o energetici i Metodologijama koje definišu regulisanu cijenu na tom naponskom nivou. Sa druge strane, pomenuta kompanija uredno izmiruje fakturisane mjesečne obaveze prema EPCG. Da li i na koji način pomenuta kompanija naplaćuje utrošenu električnu energiju od svojih klijenata interno, nije u nadležnosti EPCG", saopšteno je iz Direkcije za odnose sa javnošću.

Sa druge strane, RAE je potvrdila da Mankova kompanija nezakonito po većim cijenama preproda je struju koju dobija od EPCG jer da bi to činila, mora posjedovati licencu za snabdijevanje potrošača električnom energijom koju „Adriatic Marinas" nema.

„U ovom trenutku u Crnoj Gori djelatnost snabdijevanja električnom energijom obavljaju dva pravna lica i to Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić i D00 "Montenegro Bonus" Cetinje, dok djelatnost operatora distributivnog sistema obavlja samo Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić. Agencija do sada nije imala bilo kakvih pritužbi vezano za naplatu električne energije u sistemu kompanije "Adriatic Marinas" iz Tivta, pa nije bilo osnova za postupanje po ovom pitanju. Agencija će preduzeti mjere i aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i na osnovu toga postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima", saopšteno je Vijestima iz RAE.

Kada je voda u pitanju, iznos "ugpradnje" "Adriatic Marinasa" je još i veći, jer toj kompaniji tivatsko preduzeće Vodovod i kanalizacija vodu isporučuje po cijeni od 1,80 eura bez PDV, a "Adriatic Marinas" je svojim stanarima naplaćuje po 2,39 eura za kubik bez PDV.

Cijena kubika vode u Tivtu za potrošače iz kategorije domaćinstava je 0,80 eura. Po važećoj opštinskoj Odluci o vodosnabdijevanju, tu djelatnost može obavljati samo tivatski Vodovod i kanalizacija kome pripada na gazdovanje, održavanje i u vlasništvo sva vodovodna mreža bez obzira ko je izgradio, na potezu od izvorišta do pojedinačnih vodomjera potrošača, a na cjenovnik Vodovoda saglasnost da je nadležni organ Opštine Tivat.

Uprkos tome, ekipama Vodovoda Tivat nije dozvoljen pristup unutar kompleksa Porto Montenegra, iza glavnog vodomjera preko kojeg se mjeri potrošnja cijelog kompleksa.

Portal Analitika