Društvo

Medicinari osuđuju oboljele od side

1711hiv
Č
etvrtina zdravstvenih radnika smatra da su osobe koje su inficirane HiV-om seksualnim putem ili zloupotrebom droga to i zaslužile, a sličan je broj onih koji tvrde da javno treba objavljivati imena lica koja su inficirana ovim virusom ili su oboljela od side, pokazalo je istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju u vezi sa HiV/AiDS-om među zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori.

Medicinari osuđuju oboljele od side
Portal AnalitikaIzvor

Prema rezultatima koje je objavio institutut za javno zdravlje, pružaoci usluga u zdravstvu procenjuju da po njih postoji visok rizik prenošenja HiV-a od strane njihovih korisnika, objavile su Vikend novine.

Istraživanjem je obuhvaćeno 813 medicinara iz svih zdravstvenih institucija na sva tri novoa, od kojih je trećina bila u prilici da doživi akcident pri radu.

"Stavovi pružalaca usluga su nedovoljno nestigmatizirajući prema osobama koje žive sa HIV/AIDSom. Gotovo trećina ispitanika izražava strah prilikom pružanja usluga osobama koje žive sa HlV/AIDSom", pokazali su rezultati istraživanja.

Više od polovine ispitanika koji su učestvovali u istraživanju primjenjuje sredstva zaštite samo ukoliko zna da je korisnik usluga osoba koja živi sa HIV/AIDS-om.

Više od trećine anketiranih ne raspolaže informacijama o vodičima postupanja u slučajevima nenamjerne povrede oštrim predmetom prilikom rada sa krvlju ili nekim drugim tjelesnim tečnostima.

"Manje od 20 odsto ispitivanih su znali da navedu sva neophodna sredstva zaštite na radu prilikom pružanja usluga kada postoji moguć kontakt sa krvlju korisnika. Nešto manje njih je tačno odgovorilo na pitanja vezana za moguće puteve prenošenja HIV-a, pri čemu postoji razlika u odnosu na vrstu djelatnosti kojom se pružaoci bave. Češće nego svaki četvrti pružalac usluga u zdravstvu nije imao prilike da pohađa neku vrstu edukacije na temu HIV/AIDS. Od njih koji su prošli takvu edukaciju trećina smatra da svoja znanja iz navedene oblasti koriste u praksi. Znanja iz oblasti HIV/ AIDS-a nijesu potpuna, te ih treba unapređivati", ocjenjuju u Institutu za javno zdravlje.

Rezultati pokazuju i da se više od dvije trećine medicinara nikada nije testirala na HIV, te da samo četvrtina njih poznaje svoj HIV status.

U istraživanju Instituta za javno javno zdravlje dominirale su medinske sestre sa više od polovine zastupljenih, među kojima je bilo osam odsto viših medicinskih sredstava i 3, 2 odsto babice.

Zatim slijede ljekari sa zastupljenošću od gotovo trećine ispitanika (31,7 odsto), od čega je 21,6 procenata doktora specijalista.

Portal Analitika