Zanimljivosti

Rekordni eksperiment nas približio kvantnom kompjuteru

11913368685287b6d788b2a043876807_orig
U
prkos posljednjim uspjesima, stvaranje kvantnog kompjutera znatno je teže nego što se to na prvi pogled može činiti, ali zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta Oksford za jedan korak smo bliži njegovom postojanju.

Rekordni eksperiment nas približio kvantnom kompjuteru
Portal AnalitikaIzvor

Za početak, kvantni djelovi u super pozicioniranom stanju (ili qubits, koji predstavljaju osnovnu jedinicu podatka kvantnog kompjutera) imaju velikih problema da opstanu na sobnoj temperaturi.

Ovi superpoložaji traju svega nekliko sekundi, međutim, u posljednjem eksperimentu na Univerzitetu Oksford, naučnici su uspjeli da kvantni sistem održe u životu punih 39 minuta, prenosi b92.

„Ovo je barem deset puta duže trajanje od onog izmerenog u prethodnim eksperimentima“, objasnila je Stefani Simons sa Oksforda.

„Imanje ovih robusnih, kao i dugovječnijih qubita može biti od velike pomoći svakome ko pokušava da napravi kvantni kompjuter“, dodala je.

Međutim, ovi quibiti nijesu pretjerano aktivni – svi su tokom eksperimenta delili isto kvantno stanje. Da bi mogli da obavljaju prave kalkulacije, a samim tim i sačinili funkcionišući kvantni kompjuter, sistem bi trebalo da postavi brojne qubite u različita kvantna stanja.

Naučnici smatraju da je ovo prvi veliki korak koji nas može dovesti do stvaranja pravog kvantnog računara u budućnosti.

Portal Analitika