Kultura

Radulović, Vujanović i Nikčević izlažu u beogradskom „Remontu“

1711izlozba
I
zložba „Heterotopije“ na kojoj će se predstaviti troje mladih crnogoskih umjetnika - Siniša Radulović, Jovana Vujanović i Teodora Nikčević – biće sjutra otvorena u beogradskoj Galeriji „Remont“ u 18 časova.

Radulović, Vujanović i Nikčević izlažu u beogradskom „Remontu“
Portal AnalitikaIzvor

- Prostorna instalacija „Onomatopeja“ Siniše Radulovića i Jovane Vujanović je rad koji referira na našu svakodnevnu otuđenost i osjećaj da pojedinac ne pripada niti snovima niti stvarnosti, već može pripadati jedino drugoj individui. Priroda postaje laž za kojom žudimo, o njoj maštamo jedino kroz imaginarne slike ljepote i raskoši. U takvu laž želimo projektovati sami sebe. Instalacija napravljena od fotomontaža prirode i umjetnika-partnera u kombinaciji sa ogledalima stvara iluziju beskraja. „Onomatopeja“ od gledaoca zahtjeva percepcije iz ptičije perspektive, poput pogleda u zemlju ili nikad kristalno jasnog ogledanja u vodi. Kaskadno opadajući postamenti angažuju posjetioca tako da on svoje tijelo prilagođava visini rada, kako bi se tek na najnižoj tački desilo jedinstvo aktera. Zvučnu instalaciju „Sidelines“ Teodore Nikčević čine dvije naizmjenične melodije koje su puštene sa visoko postavljenih zvučnika na dva naspramna zida u izolovanoj prostoriji. Sa jednog zvučnika čuje se zvižduk koji se prostire kroz prostor, dok se sa drugog čuje uznemireno disanje. Ove dvije melodije predstavljaju jedinstvo suprotnosti između otvorenog prostora tamo i mentalnog prostora ovdje – zapisala je kustos izložbe, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

1711izlozba1
Siniša Radulović
je rođen 1983. u Podgorici. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je i magistrirao 2008. Rezidencijalno je boravio u Berlinu prošle godine. Samostalno je izlagao u Crnoj Gori, Švedskoj, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Italiji i Francuskoj.

Jovana Vujanović je rođena 1986, takođe u Podgorici. Diplomirala je na cetinjskom FLU 2011. godine, gdje je 2008. bila dobitnica godišnje nagrade za slobodni crtež. Prošle godine je s Radulovićem rezidencijalno boravila u Berlinu. Predstavila se samostalnim izložbama u Crnj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Francuskoj.

1711izlozba2
Teodora Nikčević
je diplomirala na FLU na Cetinju 2009. godine. Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama, pored ostalog u Sankt Petersburgu, Jekaterinburgu, Ankoni i Rejkjeviku, kao i u Podgorici.

Izložbu partnerski realizuju Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Galerija „Remont“.

Portal Analitika