Politika

DPS-u apsolutna vlast na Cetinju i u Mojkovcu

okcetinje
D
emokratska partija socijalista osvojila je apsolutnu vlast na lokalnim izborima na Cetinju i u Mojkovcu, dok je u Petnjici za to nedostaje jedan mandat, saopšteno je iz izbornog štaba te partije.

DPS-u apsolutna vlast na Cetinju i u Mojkovcu
Portal AnalitikaIzvor

Portparol DPS-a Časlav Vešović kazao je za Portal Analitka da je DPS na Cetinju osvojio 52 odsto glasova ili 19 mandata, a u Mojkovcu 17 mandata što garantuje apsolutnu većinu u ta dva grada. Kada je u pitanju Petnjica, DPS je pojedinačno najjača stranka sa 15 mandata i fali joj jedan mandat za apsolutnu vlast. Prema nezvaničnim informacijama, na Cetinju DPS ima 52 odsto osvojenih glasova, SDP i Pozitivna po 15 odsto a Građanski front 9.5 odsto. Cenzus je prošao i SNP sa 4 odsto.

To znači da je SDP osvojila 5 mandata, kao i Pozitivna Crna Gora. Tri mandata je osvojio Građanski front, a Socijalistička narodna partija 1 mandat.

Kada je u pitanju Petnjica, SDP je osvojila 11 mandata, Bošnjačka stranka 4 a dobar rezultat je napravio SNP sa jednim mandatom.

U Mojkovcu koalicija SNP-DF-DSS je osvojila 11 mandata, lista Ivan Ašanin 2 mandata a SDP jedan mandat.

Potpredsjednik Pozitivne Mladen Bojanić je kazao da je Pozitivna na Cetinju osvojila oko 15 odsto glasova, što je veoma oštar pad u odnosu na parlamentarne izbore. On je optužio DPS za masovnu zloupotrebu državnih resursa tokom izborne kampanje navodeći da je postalo pitanje svrsishodnosti izlaziti na izbore.

Bojan Zeković iz SDP-a je kazao da je zadovoljan izbornim rezultatom navodeći da SDP pokazuje u svim sredinama snažan rast.

Aleksandar Damjanović iz SNP-a je kazao da je nezadovoljan izbornim rezultatom u Mojkovcu navodeći da koalicija SNP-DF-DSS nije bila dobro rješenje jer je koalicija osvojila manje glasova od Miodraga Lekića na predsjedničkim izborima. Sa Damjanovićevom ocjenom saglasan je i Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta koji je kazao da koalicija u Mojkovcu nije ispunila očekivanja ali je i apostrofirao aferu Snimak kao jedan od razloga ovakvog rezultata opozicije.

Prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora pokazuju da je DPS izašao iz njih kao apsolutni pobjednik. Osvajanje apsolutne vlasti u Mojkovcu i pogotovo na Cetinju je veliki uspjeh Đukanovićeve partije, imajući u vidu da je DPS na Cetinju ostvarila rast od gotovo 15 odsto a u Mojkovcu i čitavih 20 odsto u odnosu na predsjedničke i parlamentarne izbore.

fotosl
DPS porastao 15 odsto na Cetinju
: DPS je u apsolutnim brojkama na Cetinju prema preliminarnim rezultatima osvojila 5.160 glasova što je gotovo 15 odsto više od Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima. Na prošlim predsjedničkim izborima na Cetinju, Vujanović je osvojio 4.522 a Lekić 3.559 uz čak 685 nevažećih glasova. DPS-ov rezultat je gotovo identičan onome koji je DPS u koaliciji sa SDP-om ostvario na parlamentarnim izborima kada je su zajedno osvojili 5.173 glasova.

SDP je u apsolutnim brojkama na Cetinju osvojila 1.531 glas, Pozitivna 1.517, Građanski front 1.070 a SNP 386 glasova. Daleko van cenzusa su ostale Pravedna sa 165 glasova, Liberalna partija sa 135 i Pokret vladavine prava sa 141 glasom.

Na prethodnim izborima na Cetinju, DPS je osvojila 21, SDP šest, SNP tri, LP - Građanska partija dva mandata, a u parlamentu je bio i jedan nezavisni odbornik.

Jedan od gubitnika ovih lokalnih izbora je i Pozitivna Crna Gora koja je u odnosu na parlamentarne izbore u oktobru na Cetinju, pala za preko 100O glasova odnosno za blizu 40 odsto. Pozitivna nije prešla ni cenzus na izborima u Petnjici i u Mojkovcu.

Kada je u pitanju Mojkovac, DPS je u apsolutnim brojkama osvojila 2.981 glas što je više od 400 glasova više od njihovog predsjedničkog kandidata i čak 200 glasova više od rezultata koji su ostvarili zajedno sa SDP-om na prošlim parlamentarnim izborima. Sa druge strane glavni konkurent DPS-a, koalicija SNP-DF-DSS je osvojila 2.083 glasova odnosno 900 glasova manje od Lekića na predsjedničkim izborima.

U Mojkovcu su na poslednjim izborima DPS i SDP imali 18, a SNP 13 odbornika. Nova i Pokret za promjene koji sada čine Demokrataski front su bojkotovali tadašnje lokalne izbore.

Izlaznost je na ovim lokalnim izborima je bila veoma dobra u Petnjici je izašlo 51 odsto, na Cetinju 70.4 a u Mojkovcu čak 83 odsto. DPS je i na Cetinju i u Mojkovcu samostalno osvojila natpolovičnu podršku birača i u apsolutnim kategorijama.

 

 

 

Portal Analitika