Društvo

Promocija knjige „Portret majke Indije“ Vesne Krmpotić

1611Portretmajke
K
njiga Vesne Krmpotić „Portret majke Indije“ biće sjutra promovisana u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, sa početkom u 18 časova.

Promocija knjige „Portret majke Indije“ Vesne Krmpotić
Portal AnalitikaIzvor

- Pjesnikinja, književnica i prevoditeljica u ovoj poetskoj monografiji sakupila je znanja i iskustva o Indiji, zemlji koju beskrajno voli, ali i razumije. Veličinom opusa i recepcijom, kako unutar struke tako i među širom publikom, Vesna Krmpotić zauzima posebno mjesto na književnoj sceni. O tome svjedoče brojne književne nagrade, ali i izuzetna čitanost njenih djela. U novoj knjizi „Portret majke Indije“ autorka iznova uranja u neiscrpan izvor inspiracije, koji u njenom slučaju predstavlja Indija, zajedno sa svojom istorijom, kulturom, filozofijom i načinom života – navodi se u najavi ovog događaja.

Vesna Krmpotić je rođena 1932. godine u Dubrovniku. Diplomirala je psihologiju i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Nju Delhiju. Početkom 60-ih radila je kao urednica u Literarnoj redakciji Radio Zagreba, zatim kao urednica u izdavačkim kućama Prosvjeta i Globus, kao i u kulturnoj redakciji Radio Beograda. Na studijskom boravku u Indiji boravila je od 1962. do 1964. godine, i nakon toga kao profesionalna književnica uglavnom živi u Beogradu. Objavila je više zbirki pjesama i proznih djela (priča, radio drama, eseja i književnih prikaza) za koje je dobila prestižne književne nagrade.

Promociju organizuju podgorički KIC i Nevladina organizacija „Brams“.

Portal Analitika