Društvo

FOTO: Koštanijada u osunčanom Ostrosu

1611ostros
U
Ostrosu je danas održana Koštanijada, tradicionalna manifestacija koja se u ovoj prijezerskoj mjesnoj zajednici barske opštine održava sedmi put, uz prisustvo velikog broja gostiju iz nekoliko crnogorskih gradova i susjedne Albanije.

 FOTO: Koštanijada u osunčanom Ostrosu
Portal AnalitikaIzvor

Štandovi su bili postavljeni uz glavnu ulicu, a kao i svake godine, u gastronomskoj ponudi bilo je najviše kestena, odnosno koštanja, kako se izvorno govori u barskom kraju - pečenih, kuvanih i torti od koštanja. Gradićem se širio miris prženih ukljeva, a učesnici manifestacije iznijeli su i čuveni krajinski duvan, suve smokve, vijence ukljeva, masline, sir, voće, povrće, čajeve... Priređen je i bogat kulturno-umjetnički program.

Predsjednik Organizacionog odbora Koštanijade, ujedno i predsjednik Mjesne zajednice Ostros Emro Duraković podsjetio je prisutne na veliko bogatstvo ovoga kraja u prirodnim resursima, te na činjenicu da Krajina raspolaže sa preko 20.000 stabala kestena, a da je ovdašnja kestenova šuma zakonom zaštićena.

U ime Opštine Bar, obratio se potpredsjednik Osman Subašić, istakavši da je prepoznat značaj manifestacije, koja uz promociju prirodnih resursa ima i turistički karakter. On je potencirao da je Ostros u paradokasalnom položaju - na obali je Skadarskog jezera, a bezvodno je područje, pošto projekat za vodosnabdijevanje, star više od 30 godina, još nije završen. Subašić je naveo da postoji interes za otvaranje graničnog prelaza Ckla i uspostavljanje brodske linije Virpazar- Ostros- Ckla- Skadar.

Iza održavanja ovogodišnje Koštanijade stoje Opština Bar, Turistička organizacija Bar, Opština Ulcinj, JP Komunalne djelatnosti Ulcinj i Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori, a ove je godine prvi put uvrštena u Program proslave Dana opštine Bar, 24. novembar.

1611ostros11611ostros21611ostros31611ostros41611ostros5
Portal Analitika