Abiznis

Linić: Svjesni smo da opterećenje građana zbog budžeta nije moguće

1611linic
H
rvatska u idućih nekoliko godina planira da konsoliduje javne finansije bez pomoći MMF-a, izjavio je za Blumberg (Bloomberg) hrvatski ministar finansija Slavko Linić, prenosi HRT.

Linić: Svjesni smo da opterećenje građana zbog budžeta nije moguće
Portal AnalitikaIzvor

On je odbacio opciju mogućeg aranžmana s MMF-om o kojoj je nedavno govorio. Linić u Briselu učestvuje na redovnom mjesečnom sastanku ministara finansija zemalja članica EU. Komisija je objavila izvještaj o Hrvatskoj i najavila da će do kraja ove godine predložiti Savjetu Evrope -a ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita (EDP), budući da je manjak u hrvatskoj državnoj kasi znatno iznad dopuštenih tri odsto – čak pet u 2012, a javni dug će sljedeće godine preći 60 odsto BDP-a.

- Hrvatska Vlada će zbog ulaska u Postupak prekomjernog deficita (EDP) do januara sljedeće godine pripremiti niz mjera, koje će, prije svega, biti okrenute pokretanju investicionog ciklusa i dugoročnoj stabilizaciji budžetskih rashoda, ali ne na štetu građana. To je ono što će Vlada do janura imati kompletirano, a koje će biti mjere Evropske komisije, to u ovom trenutku ne možemo da pretpostavimo - kazao je u Linić.

Na pitanje kako će najavljene mjere utjecati na građane, Linić je rekao da je i Komisija svjesna da su „građani ionako dovoljno siromašni i da su zaista u teškom položaju“.

- Uz to što imamo probleme u budžetu, mi smo se u posljednje dvije godine odricali za potrebe privrede, za konkurentnost, ali više nema prostora za to i svjesni smo da veće opterećenje građana više nije moguće - rekao je Linić.

Portal Analitika