Društvo

U Skoplju održan naučni skup u Njegošu

1611skup
U
okviru maifestacije “Makedonija o Njegošu” na Filološkom fakultetu “Blaže Koneski” u Skoplju je održan naučni skup posvjećen dvijestotoj godišnjici Njegoševog rođenja.

U Skoplju održan naučni skup u Njegošu
Portal AnalitikaIzvor

Skup je otvorila prof. dr Slavica Veleva, dekan Filološkog fakulteta, a pozdravne riječi uputili su Dušan Mrdović, ambasador Crne Gore u Republici Makedoniji, prof. dr Vesna Mojsova- Čepiševska, rukovodilac katedre za makedosku književnost i južnoslovsku književnost, Miroljub Orlandić predsjednik ZCGM, kao i akademik Vlado Kambovski, predsjednik ZCNP.

O Njegoševom djelu govorili su profesori iz Makedonije i regiona, a svoje referate izložili su i profesori iz Crne Gore, prof. dr Adnan Čirgić "Povodom jednoga savremenog pristupa Njegošu", te mr Aleksandar Radoman "Njegoš i crnogorska dramska književnost romantizma", iz Instituta za Crnogorski jezik.

Skup su organizovali Filološki fakultet “Blaže Koneski”-Skopje, Zajednica crnogoraca u Republici Makedoniji,  Udruženje makedosko-crnogorskog prijateljstva iz Makedonije i Insitut za crnogorski jezik i književnost iz Crne Gore.

Portal Analitika