Svijet

Glen Grinvald neće biti krivično gonjen

glengrinvalduok
A
merički ministar pravosuđa Erik Holder rekao je danas da nije u planu krivično gonjenje novinara Glena Grinvalda, odgovornog za objavljivanje dokumenata koje mu je dostavio bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvard Snouden.

Glen Grinvald neće biti krivično gonjen
Portal AnalitikaIzvor

Grinvald je Amerikanac i živi u Brazilu, a objavio je nekoliko članaka zasnovanih na dokumentima dobijenim od Snoudena, koji je trenutno u Rusiji, gdje je dobio privremeni azil.

Snouden je optužen za tri krivična djela, a za svako je predviđena maksimalna kazna od deset godina zatvora. Holder je sugerisao da američki zvaničnici i dalje pokušavaju da Snoudena dovedu u SAD, gde bi mu bilo suđeno za uzimanje i objavljivanje poverljivih dokumenata o programima špijunaže.

"Uprkos razgovorima sa ruskim zvaničnicima, do sada Moskva nije bila za to da Snoudena vrati u SAD radi suđenja", rekao je Holder.

Holder je odbacio mogućnost da Grinvoldovi članci "predstavljaju novinarstvo", jer je "on na neki način zamutio liniju između pravnika i novinara". Grinvold je pozdravio Holderovu izjavu da neće biti krivično gonjen, ali je izrazio opreznost.

On je ranije izražavao bojazan od hapšenja i mogućeg krivičnog gonjenja, u slučaju da se vrati u SAD.

 

Portal Analitika