Društvo

UN prikupile 72 miliona dolara za pomoć Filipinima

1411tajfunfilipiniok
U
jedinjene nacije (UN) prikupile su 72 miliona dolara za pomoć postradalima u tajfunu koji je pogodio Filipine, a najveći darodavci bile su zemlje Zaliva.

UN prikupile 72 miliona dolara za pomoć Filipinima
Portal AnalitikaIzvor

Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati su dali po 10 miliona dolara akciji UN da se prikupi 301 milion za ugroženo stanovništvo.
Direktor humanitarne operacije Džon Ging je rekao da je više od 80 miliona dolara prikupljeno za pomoć Filipincima preko drugih međunarodnih dobrotvornih organizacija.
"Novac pristiže veoma brzo", rekao je Ging novinarima i dodao da mnogi Filipinci još nisu dobili pomoć, ali da je ona na putu.
Prema poslednjim podacima filipinske vlade, potvrđeno je da je u tajfunu bilo 3.629 žrtava.
Do sada je više od 20 država obećalo da će Filipinima uputiti pomoć, a među njima su Indonezija, SAD, Britanija, Japan, Singapur, Novi Zeland i Mađarska, prenose agencije.
U međuvremenu, američka vojska, čijih 90 pripadnika već pomaže u spasilačkim naporima na Filipinima, poslala je u tu ostrvsku zemlju još 180 vojnika, a iz baza u Japanu u ugrožena područja odleteće ukupno sedam ljetelica vojske SAD.
Filipine godišnje pogodi oko 20 oluja, a mnoge od njih prouzrokuju brojne žrtve i veliku štetu.
Haijan je 24. oluja koja je od početka godine pogodila tu zemlju.
Prognoze meteorologa izazivaju dodatnu zabrinutost da bi centralni i južni dio Filipina mogao da se nađe na udaru novog nevremena, pošto se očekuju obilne padavine.

Portal Analitika