Zanimljivosti

Naučnici otkrili negativne strane zaljubljenosti

zaljubljenostok1611
U
ći u novu, strastvenu ljubav vrlo je uzbudljivo – zapravo toliko uzbudljivo da nova istraživanja pokazuju kako to može uticati na sposobnost osobe da se usredsredi i obavlja poslove koji zahtijevaju pažnju i koncentraciju.

Naučnici otkrili negativne strane zaljubljenosti
Portal AnalitikaIzvor

Studiju, nedavno objavljenu u časopisu Motivation and Emotion (Motivacija i emocija), sproveo je istraživač Henk van Stinbergen s kolegama sa univerziteta Leiden i Mariland, prenosi Huffington post.

Stinbergen je analizirao kako 43 ispitanika, koji su upravo ušli u novu vezu (što znači svježiju od šest mjeseci), obavljaju određene poslove, uključujući odvajanje relevantnih od nevažnih informacija. Njegovi rezultati pokazuju da su "visoki nivoi strastvene ljubavi kod osoba u ranoj fazi ljubavne veze povezane sa smanjenom kognitivnom kontrolom".

Drugim riječima, ispitanici su toliko obuzeti mislima o osobi koju vole da je njihova sposobnost koncentracije i obavljanja zadataka smanjena.

Stinbergen kaže da se pojava može pripisati tome kako mozak raspoređuje svoje ograničene resurse.

- Moglo bi biti da opsesivna priroda strastvene ljubavi nameće velika ograničenja na dobro obavljanje zadataka koji zahtijevaju samokontrolu – obrazložio je on. Odnosno, ako je vaš mozak u petoj brzini razmišljanja o ljubavi, manje ste sposobni da se usredsredite na druge stvari.

Vecernji.hr

Portal Analitika