Zanimljivosti

Pronađeni ostaci najstarijeg bića na Zemlji?

bakterije
N
aučnici su pronašli moguće prve znake života na našoj planeti – ostatke bakterije stare skoro 3,5 milijardi godina, prenosi “Dejli Telegraf”.

Pronađeni ostaci najstarijeg bića na Zemlji?
Portal AnalitikaIzvor

Ostaci kompleksnog ekosistema bakterija nađeni su u Zapadnoj Australiji u udaljenom regionu Pilbara, gdje se nalaze neke od najstarijih stjenovitih formacija.

- Ima dosta bića koja su živjela prije 3,4 milijarde godina, a ovo otkriće pomjera tu granicu. Postoje tvrdnje o malo starijim tragovima života u stijenama na Grenlandu, ali te stijene su toliko deformisane, pa je jako teško reći da li se ono što vidite zaista nalazi tamo. Ove bakterijske sisteme u Pilbari, možete vidjeti i na samim stijenama i pod mikroskopom. Možete vidjeti kako su ove bakterije dolazile u interakciju sa sedimentima ba kojima su živjele - rekao je profesor Dejvid Vejsi sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji.

On je rekao da više nije moguće vidjeti pojedinačne bakterije, već strukture koje su one napravile.

- Možemo videti brazde i tragove, a kada pogledamo kroz mikroskop možemo vidjeti vlakna upletena u pijesak. Takođe vidimo i organski materijal koji zapravo čine mikrobi, ali oni su se toliko razložili, da više ne možemo razaznati ćelije, već samo naslage materijala bogatog ugljenikom - rekao je Vejsi.

Naučnici smatraju da bi ovo otkriće moglo pomoći u potrazi za životom na drugim planetama.

- Ovakve „prostirke” od bakterija bi mogao da opazi rover na Marsu. One nam takođe omogućavaju bolje razumijevanje nastanka života i uslova u kojima je on evoluirao i ukazuje na vrijeme kada su se mogle desiti neke veoma važne stvari. Na kraju, mi tragamo za odgovorom na pitanje kada je iz supe hemikalija nastao život - izjavio je Vejsi.

 

Portal Analitika