Svijet

NSA: Snouden otkrio 200.000 dokumenata

0611snouden-afp_f
E
dvard Snouden je podijelio između 50.000 i 200.000 dokumenata novinarima, rekao je generalni direktor NSA Kejt Aleksander.

NSA: Snouden otkrio 200.000 dokumenata
Portal AnalitikaIzvor

Odbjegli saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden otkrio je i do 200.000 povjerljivih dokumenata medijima, naveo je generalni direktor NSA Kejt Aleksander, prenosi RTA.

Nakon govora koji je na skupu u Baltimoru održao 31. oktobra, a danas prenosi Rojters, uslijedila su pitanja i njegovi odgovori, pa je tako Aleksander bio upitan šta čine vlasti SAD da spriječe Snoudena da novinarima otkrije još povjerljivih dokumenata.

"Volio bih da postoji način da to spriječimo. Snouden je podijelio između 50.000 i 200.000 dokumenata novinarima", kazao je Aleksander i taj njegov odgovor prošao je skoro nezapaženo u javnosti, naveo je Rojters.

Aleksander je naglasio da su ta dokumenta "pričinila maksimalnu štetu NSA i našoj zemlji", prema transkriptu njegove izjave koju je saopštila NSA.

Prema američkim zvaničnicima, nijedan od materijala koje je objavio Vikiliks nije imao oznaku višu od "povjerljivo", dok su mnogi dokumenti NSA koje je odao Snouden imali oznaku "strogo povjerljivo", ili su imali čak i pečat maksimalne tajnosti.

Taj materijal je uključivao i tehničke detalje o špijunskim aktivnostima SAD i njenih saveznika.

Portal Analitika