Abiznis

Odluka o uvođenju stečaja u Boksitima 19. novembra

boksiti
O
dluka o eventualnom uvođenju stečaja u Rudnike boksita, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona EUR, biće poznata početkom naredne sedmice.

Odluka o uvođenju stečaja u Boksitima 19. novembra
Portal AnalitikaIzvor

Sudija podgoričkog Privrednog suda, Ivan Kovačević, kazao je nakon dokaznog postupka da će odluku o eventualnom uvođenju stečaja u nikšićku kompaniju dostaviti strankama u ponedjeljak, najkasnije utorak.

»Odluka će biti donijeta u zakonskom roku i dostavljena strankama poštom u ponedjeljak, najkasnije utorak, od kada počinje rok za podnošenje žalbe«, objasnio je Kovačević.

Izvršni direktor Boksita, Milorad Đurović, saopštio je nakon završetka ročišta da je Sud jedini mjerodavan da odluči u postupku.

»Moje očekivanje je moja lična stvar. Prepuštam sudu, kao jedinom nadležnom, da odluči u ovom postupku«, rekao je Đurović.

Advokat Mihajlo Bojović iz advokatske kancelarije Velimirović i partneri naveo je da očekuje da u zakonskom roku bude doneseno rješenje o otvaranju stečajnog postupka u Boksitima.

»Svi zakonski razlozi su ispunjeni, pa očekujemo da se u najskorijem periodu otvori stečajni postupak«, kazao je Bojović i dodao da namirivanje potraživanja zavisi od popisa stečajne mase.

Sud je u toku dokaznog postupka na današnjem ročištu obavio uvid u dostavljene dokaze, među kojima i izvještaj Centralne banke (CBCG) o stanju računa dužnika, prema kojem je u blokadi 2,32 miliona eura.

CKB je zahtjev za pokretanje stečaja u Rudnicima boksita dostavila zbog nevraćenog duga od 1,59 miliona eura sredinom februara.

CKB je skoro identičan predlog za pokretanje stečaja u Boksitima podnijela 18. oktobra prošle godine, ali ga je Privredni sud povukao jer se predstavnik ove banke, iako uredno pozvan na ročište, 24. januara nije pojavio u sudu.

CKB je sa Rudnicima zaključila dva ugovora o kreditu i to 11. decembra 2006. godine na iznos od 520,68 hiljada eura i 28. maja 2007. godine na 330 hiljada.

Zbog nemogućnosti da pojedinim dobavljačima plaća, CKB je Rudnicima izdala bankarsku garanciju 10. januara 2008. godine na iznos od milion i po EUR. Uprkos upućenim opomenama dužnik u kontinuitetu nije izmirivao obaveze CKB-u zbog čega je ta banka u septembru prošle godine predala sudu predlog za izvršenje i prinudnu naplatu.

Međutim i pored toga CKB nije uspjela da namiri svoje potraživanje iako su obaveze odavno dospjele na naplatu. Tako po osnovu prvog kredita ukupan dospjeli dug Boksita prema CKB-u iznosi oko 253,28 hiljada, a prema drugom ugovoru o kreditu oko 254,85 hiljada eura.

Prema izdatoj bankarskoj garanciji ukupan dospjeli dug Rudnika boksita iznosi oko milion EUR. Takozvana rivolving garancija Boksitima je izdata na iznos od 1,5 miliona eura, a u korist dobavljača koji nijesu vjerovali ruskom menadžmentu da će im blagovremeno platiti obaveze.

Prema posljednjem izvještaju CBCG, Rudnici boksita su u blokadi godinu i po sa dugom koji je porastao na 2,22 miliona eura. (MINA business)

 

Portal Analitika