Zanimljivosti

Gdje je nestala statua Tutankamonove sestre?

1511muzej
E
gipat je izdao međunarodno upozorenje za povrratak statuete Tutankamonove sestre koja je, zajedno sa stotinama drugih predmeta, ukradena iz muzeja tokom sukoba policije i islamista ovog ljeta.

Gdje je nestala statua Tutankamonove sestre?
Portal AnalitikaIzvor


Kako piše britanski "Telegraf", figura od krečnjaka "Kćerka faraona Ahenatena" iz 14. vijeka prije nove ere nije pronađena poslije haranja muzeja u Malaviju u avgustu.



Egipatski zvaničnici strahuju da su neredi iskorišćeni kao paravan za krađu. Izložba u muzeju bila je jedna od najreprezentativnijih i priređena je prije otvaranja nove zgrade koja se gradi.



Tokom nereda, pljačkaši su iz muzeja iznijeli oko 1.000 artefakata. Više od 600 je vraćeno ili ih je policija zaplijenila, ali na stotine drugih, finih predmeta, uključujući zlatne grčke novčiće, statue ibisa i figura princeze još nisu pronađeni.



Neki arheolozi vjeruju da je pljačka i organizovana kako bi se statua Tutankamonove sestre ukrala budući da relikvije iz vremena Ahenatena postižu visoke cijene na crnom tržištu.



"Mislim da su pljačkaši znali šta treba da uzmu", kaže Monika Hana, egipatski arheolog, koja vodi kampanju zaštite pljačkanja istorijskih mjesta.



U javnosti nikada nije objavljen detaljan spisak ukradenih predmeta. Zanimljivo je da su predmeti sa izložbe posvećene Ahenatenu ukradeni dok zlatni predmeti iz susjedne sobe nisu ni dirnuti.



Vođstvo muzeja u Malaviju je poslije nemira u Kairu zatvorilo muzej i povjerilo ga na čuvanje turističkoj policiji, ali su policajci nakon napada islamista pobjegli, a muzej je poharan.



Od 1.089 predmeta samo 46 je preostalo, mahom jer su bili preteški da bi ih pljačkaši odnijeli, a neki su i uništeni.



Provincijski šef turističke policije, pukovnik Abdulsamie Farhali rekao je da je on sa porodicom spasio šta se spasti moglo i prenio stvari u skladište, kao i da su pljačku organizovale lokalne kriminalne bande.



Pregovorima sa lokalnim porodicama, 675 predmeta je vraćeno, a neki su zaplijenjeni u racijama, objasnio je on.



Povodom pljačke u Malaviju oglasio se i UNESCO, koji je ocijenio da je "šteta pričinjena pljačkom katastrofalna" i naglasio da blisko sarađuje sa vlastima, ali i Interpolom na potrazi ukradenih predmeta.



Mnogi vjeruju da trgovinu antikvitetima u Egiptu kontrolišu lokalne porodice koje imaju dobre kontakte u policiji, ali i sa posrednicima u inostranstvu. Hana vjeruje da je, i pored upozorenja vlasti, statueta princeze već izašla iz zemlje.



"Nadam se ipak da nije. To je remek djelo i najbolji komad muzeja koji je izazivao veliko interesovanje publike", rekla je ona.

foto: soundset.hr

Portal Analitika