Svijet

Tina Tarner: Ne postoji ljepše mjesto za život od Švajcarske

1511tarner
P
osle razvoda od Ajka Tarnera, sa kojim je bila 14 godina u braku tokom kojeg je bila često zlostavljana o čemu je i pisala u svojoj biografiji kratko naslovljenoj sa „Ja, Tina”, pjevačica je dugo govorila da se više nikada neće udavati. Upravo sa Ajkom, Tina je stupila na muzičku scenu prije više od pola vijeka, tokom života je pretrpjela i preživjela štošta: „šetala” je od najnižeg dna do najviših vrhova.

Tina Tarner: Ne postoji ljepše mjesto za život od Švajcarske
Portal AnalitikaIzvor

Vijest da se rokenrol zvijezda Tina Tarner odrekla američkog državljanstva, kako je javio „Vašington post”, zapravo i nije veliko iznenađenje. Rokenrol baba, kako je nazivaju mediji, koja već dvije decenije živi u Švajcarskoj, u aprilu ove godine postala je švajcarska državljanka, a tamošnji mediji su još u januaru pisali da će se pjevačica odreći svog američkog pasoša kada dobije švajcarski.

Tada je Tina izjavila da nigdje ne može da zamisli bolje mjesto za život od alpske države gdje se zakoni o prirodi strogo sprovode.

Tina Tarner živi, naime, u živopisnom gradiću Kisnaht na obali Ciriškog jezera na sjeveru Švajcarske. Da bi dobila švajcarsko državljanstvo morala je da nauči njemački jezik i položi test za državljanstvo.

Umjetnica koja je ne samo muzikom već i pojavom obilježila decenije, i danas ne prestaje da iznenađuje mladalačkim izgledom. U 73. godini proljetos se našla i u ulozi manekenke, a njeno lice je ukrasilo njemačko izdanje „Voga”. Rokenrol baba se smiješila sa naslovne strane obučena u svilenu plavu haljinu kimono kroja, raspuštene kose sa jarko crvenim karminom na usnama.

U javnosti se rijetko pojavljuje, ali svaki „izlet u svijet” izaziva pozitivne reakcije. Iako u osmoj deceniji života, ne libi se da obuče farmerke i kožne komade garderobe koji joj, priznaju mnogi, izvanredno stoje.

Prošle godine pojavila se u Dubrovniku. Hrvatski mediji su pisali da je poseban utisak ostavila jednostavnošću, jer nije tražila nikakav poseban tretman. Čak je fotoreporterima koji su čekali da je slikaju na jahti „Ledi Marina” uzviknula da je grad predivan, otpjevala američku himnu, ali i džez standard „Samertajm”.

Kraljica rokenrola koja ima glas od hiljadu vati i vrtoglavo dugačke noge, kako ju je svojevremeno opisala Opra Vinfri, ovu godinu će pamtiti po jednom, vjerovatno, za nju značajnijem događaju od dobijanja švajcarskog pasoša. U julu se, posle dugogodišnje veze, udala za Ervina Baha, 17 godina mlađeg njemačkog producenta, zbog kojeg se 1995. godine i preselila u Švajcarsku.

Par je bračne zavjete izmijenio na građanskoj ceremoniji u Kisnahtu, dok je vjenčanje proslavljeno u budističkom obredu. Mediji su tada pisali da su svi gosti, među kojima su bili Dejvid Bouvi, Eros Ramacoti, Šade, Opra Vinfri… bili zamoljeni da dođu obučeni u bijelo dok je Tina nosila vjenčanicu koju je kreirao Đorđo Armani.

Sa prodatih 200 miliona albuma Tina se smatra jednom od najuspješnijih ženskih rok izvođača svih vremena. Uprkos tome, uvijek je naglašavala da sebe nikada nije vidjela kao zvijezdu.

Pedeset godina rada obilježila je onako kako to veliki muzičari rade – velikom turnejom, 2009, tokom koje je u sedamdesetoj godini uspjela da izdrži tempo od više od 40 koncerata širom svijeta. Legendarna kraljica roka koja će 26. novembra napuniti 74. godine dala je primjer mnogim ženama kako je i u najtežim situacijama snagom volje moguće dobiti sve bitke. I, popeti se do zvijezda.

Tekst: b92.net; foto: fashionbombdaily.com

Portal Analitika