Abiznis

IVANOVIĆ: Potpisani ugovori sa 244 farmera vrijedni 7 miliona eura


ivanovicok
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i 244 poljoprivrednika potpisali su danas u Šipčaniku, ugovore o dodijeli bespovratne podrške u okviru IV MIDAS javnog poziva.

IVANOVIĆ: Potpisani ugovori sa 244 farmera vrijedni 7 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

- Ugovori su vrijedni sedam miliona eura, od toga je 3,5 miliona bespovratne podrške u prosjeku 28.000 eura ugovorenih investicija na poljoprivrednim gazdinstvima. To je naš odgovor na zlurade komentare samozvanih stručnjaka kojima je prostor u medijima važniji od prostora na njivi. Stara arapska poslovica kaže: Govori samo ako su tvoje riječi bolje od tišine, rekao je Ivanović na svečanosti organizovanoj u Šipčaniku.

Od podržanih investija 10, ili gotovo 60 odsto se odnosi na projekte u sjevernom dijelu Crne Gore, 152 odnosi se na sektor stočarstva, dok se preostalih 92 odnose na biljnu proizvodnju.

- Ukuona vrijednost investicija  njihovih projekata iznosi  2,7 miliona eura. Među vama je 35 dama proizvođača. Sigurni smo da se iznos od sedam miliona eura na 244 projekta može uticati da se otvori makar toliko radnih mjesta. Svako radon mjesto je bitno, a posebno ono koje stvara novu vrijednost. Već smo u poljoprivredi otvorili jedan Kombinat aluminijuma-450 novih radnih mjesta kreirano je od početka neve godine do 1. novembra, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, sa 244 došlo se do ukupno 650 odobrenih projekata od početka realizacije MIDAS projekta ukupne vrijednosti 13,8 miliona eura.

- Međutim, od navedenih 650 projekata, gotovo 400 odobreni su tokom ove godine. Pojačali smo kapacitete ne povećavajući broj zaposlenih u Ministarstvu, kazao je ministar poljoprivrede.

Direktorka Svjetske banke za Crnu Goru i BiH Anabela Abreu je istakla da će MIDAS projekati doprinijeti povećanju konkurentnosti crnogorskih proizvođača i proizvoda.

- Sa realizacijom ovog projekta poljoprivrednici će biti bliži EU standarima, a projekat će uticati i na iskorijenjavanje siromaštva, navela je Abreu.

Poljoprivrednik iz sela Muslić, opština Bijelo Polje Vučko Pešić jedan je od najuspješnijih korisnika MIDAS projekta. Bavi se stočarstvom i raspolaže sa farmom od 22 grla. Proizvodnja mlijeka na njegovoj farmi iznosi 60 tona mlijeka godišnje.

- Među prvima sam korisnik MIDAS projekta i sa novim projektom sam riješio problem skladištenja, naveo je Pešić.

Na svečanosti je govorio vlasnik mesne industrije Đorđe Goranović koji je istakao da su ovakvi projekti značajni za razvoj poljoprivrede.

Svečanosti u Šipčaniku su prisustvovali ministri Branimir Gvozdenović, Sanja Vlahović, Branislav Mićunović i Miodrag Radunović, predstavnici opština, banaka i diplomatskog kora.

Ugovore su potpisali poljoprivrednici iz opština : Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Plužine, Pljevlja, Podgorica, Rožaje, Šavnik, Tivat, Ulcinj i Žabljak.

 

Portal Analitika