Svijet

Uništavanje prašume Amazona veće za 30 odsto

1511prasuma
U
ništavanje prašume Amazona je u proteklih godinu dana uvećano za skoro trećinu, pokazuju podaci koje je objavila vlada Brazila, koja je tako potvrdila strahovanja naučnika da je drastično nazadovao proces očuvanja najstarije kišne šume na planeti.

Uništavanje prašume Amazona veće za 30 odsto
Portal AnalitikaIzvor


Uništavanje Amazona je poslije velikih napora, pritiska javnosti i sve brojnijih intervencija službi bezbjednosti više država usporeno i iz godine u godinu je bilježen pad ilegalnog krčenja šume, ali su satelitski podaci pokazali da se od jula 2012. do jula 2013. godine desilo baš suprotno.



U tom periodu je uništeno ukupno 5.850 kvadratnih kilometara prašume, što je uvećanje od 28 odsto u odnosu na isti period u 2011. i 2012. godini.



Iako se najveći dio krivice uglavnom svaljuje na ilegalne drvosječe, naučnici i borci za zaštitu životne sredine ističu da je ova brojka u prethodnih 12 mjeseci uvećana prije svega zbog širenja poljoprivrednih posjeda i zemljišta koje je određeno za velike infrastrukturne projekte.



"Nema diskusije kada su pred vama brojevi. Ovo nije neko dizanje panike, već je realno izmjerena inverzija trenda koji je bio pozitivan", kaže Marsio Astrini, koordinator kampanje za Amazon brazilskog ogranka "Grinpisa".



Mjerenja se vrše obično početkom avgusta kada je "suva sezona" i kada je nebo iznad Amazona obično čisto, a brazilska vlada vrši nadgledanja svake godine u sklopu opsežnog projekta očuvanja prašume koja zauzima površinu istu kao zapadna Evropa.



Međutim, uprkos naporima države, mnogi krive baš vlast za nove poražavajuće podatke, jer su novi zakoni koji regulišu ovu oblast omogućili zemljoposjednicima da šire svoju zemlju jer, kako tvrde aktivisti, nije precizno definisano koji djelovi šume se moraju očuvati.



Osim toga, ukazuje se na to da drvosječe koriste mjesta gdje se grade putevi ili brane, kako bi bez velikog rizika krčili šumu.



"Te kritike nisu osnovane, nove vladine mjere nemaju veze sa uvećanjem krčenja šume, a vrijedi istaći da je dugoročno gledano, kada se uzmu u obzir podaci u prethodnoj deceniji, trend i dalje pozitivan. Naš glavni cilj je da potpuno eliminišemo ilegalno krčenje Amazona", rekla je Izabela Tešeira, ministarka za okolinu Brazila.

tekst i foto: B92

Portal Analitika