Region

Nakon dvije decenije pronađena ukradena „Bogorodica“

1511vidosevic_ff
Z
agrebački Jutarnji list objavio je danas fotografije tajnog bunkera vile uhapšenog bivšeg predsjednika Privredne komore Hrvatske Nadana Vidoševića, iako je taj objekat pod stalnom policijskom zaštitom.

Nakon dvije decenije pronađena ukradena „Bogorodica“
Portal AnalitikaIzvor

Fotografije prikazuju prostoriju u kojoj se, osim skupih slika, nalaze i brojni lovački trofeji od kojih je najupečatljiviji veliki bijeli medvjed, razne skupocjene skulpture i umjetničke slike. Ukupna vrijednost svega, kako se navodi, mjeri se sa više desetina miliona kuna.

List piše i da je platno "Bogorodice sa djetetom" za kojom se tragalo 19 godina najvjerovatnije bilo kod Vidoševića. Policija, kako se navodi, sumnja da je djelo vrijedno 700.000 eura, godinama visilo na zidu nekog od objekata dugogodišnjeg predsjednika Privredne komore Hrvatske prije nego što je pronađeno u Splitu.

„Vrati sliku Bogorodice s Djetetom“ - bila je poruka koju je policija prije godinu dana slala jednom, kako se navodi, hrvatskom tajkunu.

Poručivali su tada da slika krasi zid nekog sebičnjaka koji je ili sam ukrao, ili je kod bogatog pojedinca koji, bez obzira na cijenu, želi da posjeduje nešto jedinstveno na svijetu.

Pozivajući se na nezvanične izvore, list navodi da policija već neko vrijeme pokušava da otkrije vezu između nestanka vrijedne slike i Vidoševića.

Inače, najvrijednija hrvatska slika ukradena je u noći 29. decembra 1993. iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika u Splitu. Te večeri lopov je onesposobio alarm, a u zavodu je ostao samo ram.

Gotovo dvije decenije trajala je potraga policije za slikom koja je dotad bila u vlasništvu samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije časnih sestara benediktinki u Krku.

Svih tih godina u sijenci su se vodili ratovi oko skupcjene Bogorodice, jedne od rijetkih slka na kojima Majka Božija otkriva grudi, a koja je bila procijenjena na vrijednost od 700.000 eura.

Crkva je svih tih godina, navodi list, vršila intenzivan pritisak da se slika nađe.

Iz krugova bliskih Crkvi Jutarnji saznaje da su sve sumnje ukazivale na to da je slika kod jednog uglednog Splićanina.

Slika Bogorodice je inače djelo nepoznatog autora, a datira iz 16 vijeka.

Pronađena je početkom ove godine u Hrvatskom restauratorskom zavodu - splitskom odelenju, gdje je restarurirana, a juče je vlasnicima, krčkim bendiktinkama, vratio lično direktor policije Vlado Dominić.

Portal Analitika