Društvo

Susreti pod Starom maslinom 18. i 19. novembra

maslina
O
vogodišnji 27. „Susreti pod Starom maslinom“ održaće se 18.  i 19. novembra.

Susreti pod Starom maslinom 18. i 19. novembra
Portal AnalitikaIzvor

Osim prezentacija knjiga i zbirki poezije dječijih pisaca, program manifestacije karakterišu i likovni te literarni radovi na temu „Šapat masline“, saopšzeno je Portalu Analitika iz JP Kulturni centar Bar.

„Susreti pod Starom Maslinom“ je manifestacija koja promoviše kulturu i pjesničko stvaralaštvo.  Tradicionalno se održava u Baru, u novembru mjesecu, od 1987. godine. Posvećena  je dječijem stvaralaštvu kao i djelima dječijih pisaca i pjesnika.

Najvećim dijelom manifestacija se održava  u mjestu Mirovica, gdje se nalazi stablo čuvene, preko 2.000 godina stare masline.

Ovogodišnji laureat je Velimir Ralević. Velimir Ralević je rođen 13. avgusta 1970. godine u Beranama. Do sada je objavio jedanaest zbirki poezije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju “Vidovdanska povelja” za 1994. godinu, nagrada UKCG za dječiju knjigu godine, nagrada za najbolju dječiju pjesmu o rijeci, prva nagrada na susretima “Pjesnici sa Lima o Limu”. Učesnik je brojnih književnih manifestacija, zastupljen je u mnogim zbornicima i časopisima, kao i u dvadeset i pet antologija naše savremene poezije za djecu.

Svečano otvaranje Festivala je u ponedjeljak, 18. novembra, u podne, kod Stare masline, nakon čega u 13.30 sati laureat sadi maslinu u Parku maslina kod “Pjesničkog kamena”, a pjesnički karavan isplovljava iz lučkog akvatorijuma da bi laureat spustio maslinov vijenac sa porukom u more. Istog dana u 17,30 u holu Doma kulture je otvaranje izložbe likovnih radova i dodjela nagrada najboljim radovima pristiglih na konkurs “Šapat masline”, a centralni događaj Festivala, svečanost povodom dodjele nagrade Velimiru Raleviću i druženje svih učesnika festivala biće upriličen u 19 sati.


U utorak 19. novembra, pjesnički karavan je tradicionalno u posjeti osnovnim školama opštine Bar.

Istog dana u 21 sat oganizator priređuje druženje svih učesnika Festivala u Domu kulture.

Žiri XXVII festivala dječijeg i stvaralaštva za djecu “Susreti pod Starom maslinom” (književnici i novinari iz Bara Milan Vujović i Željko Milović, te Mila Čordašević, upravnica Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković”) donio je odluku da nagrade na konkursu “Šapat masline” pripadnu:

I nagradaNatalija Vujošević, VIII, OŠ „Blažo J. Orlandić“ , Bar

II nagrada:  Tina Simić, VIII/2, OŠ „Sveti Sava“, Mladenovac

III nagrada:  Anja Aprcović, VIII/2, OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“, Kotor

Žiri je, takođe, odlučio da se, zbog velikog broja prispjelih radova, pohvale škole:

OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ Bar,

OŠ „Meksiko“ Bar,

OŠ Narodni heroj „Savo Ilić“ Dobrota, Kotor i

OŠ „Sveti Sava“ Mladenovac

U obrazloženju se kaže da je, nažalost, odziv mladih literata za učešće na ovogodišnjem konkursu bio slabiji nego ranijih godina i da je stigao veliki broj uniformnih i sličnih radova u kojima su preovladavale potpuno iste poetske i prozne slike. Iz toga zaključuje da je vrijeme da se promijeni naslov teme konkursa i predlaže da u narednom periodu djeca pišu na temu „Maslina“, koja im daje nešto veću slobodu umjetničkog izražavanja.  Sem toga, da bi se izbjegli stereotipi, žiri savjetuje predmetnim nastavnicima  da omoguće ućešće na konkursu svim zainteresovanim đacima, a ne samo članovima literarnih sekcija.

Inače, na XXVII Festivalu dječjeg stvaralaštva kvalitetom, originalnošću i svježinom iskaza izdvojilo se svega nekoliko radova, od kojih je žiri jednoglasno odabrao tri najbolja.

U cilju afirmacije dječjeg stvaralaštva, žiri preporučuje štampanje prigodnog Zbornika u kojem bi bili publikovani literarni i likovni radovi svih dosadašnjih pobjednika „Susreta pod Starom maslinom“.

Na istu temu odlukom žirija za likovne radove u sastavu: mr Abaz Dizdarević, akademski slikar, mr Seida Belegović, likovni pedagog i Muharem Muratović, akademski slikar, prva nagrada pripala je Božidaru Miranoviću, IX razred OŠ“Vlado Milić“- Podgorica, drugu nagradu dobio je Boris Maričić, sedmi razred  OŠ “Beograd“ i treća nagrada Petru Vujanoviću, VII razred  OŠ „Jugoslavija“, Bar.

Specijalne nagrade dobili su:

1.Radmila Škuletić, IV razred, OŠ „ Blažo J. Orlandić“, Bar

2.Balša Đoković, II  razred, OŠ „ Anto Đedović“, Bar

3. Matija Jelić, Predškolska ustanova „Pužić Veseljko“,Bar

 

 

Portal Analitika