Abiznis

CFSI traži kredit od EBRD za gradnju stanova za državne službenike, potrebne garancije Vlade

stanovislajd
C
ijena 1m2 stambenog prostora u objektima koje gradi CFSSI  kao investitor,
iznosila je: od 565 eura/m2 za sjeverni region, od 591 - 750 eura/m2 za centralni region i od 780- 850 eura /m2 za južni region Crne Gore.

 CFSI traži kredit od EBRD za gradnju stanova za državne službenike, potrebne garancije Vlade
Portal AnalitikaIzvor

 

Crnogorski fond za stambenu gradnju pregovara sa EBRD oko kredita za gradnju stanova za državne službenike, a za tako nešto potrebne su Vladine garancije od 5 miliona eura.

Imajući u vidu neophodnost obezbjeđivanja kreditnih sredstava za izgradnju stambenih jedinica, potrebno je da „Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju“ d.o.o. nastavi pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). U Vladi smatraju da bi ovaj način kreditiranja bi bio povoljan i za poslodavce I krajnje kupce. U cilju obezbjeđenja kreditnih sredstava „Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju“ d.o.o. Podgorica se obratio Vladi Crne Gore za dobijanje garancija na iznos od 5 miliona eura čime bi se omogućilo dobijanje kredita po povoljnijim uslovima u pogledu umanjenih kamata, kao i brže dobijanje kreditnih sredstava za izgradnju objekata, navodi se u vladinoj Informaciji.

U Informaciji se podsjeća da Vlada Crne Gore i Savez sindikata na ime postojećih sredstava udjela u Fondu imaju po 46,51 odsto, dok je Unija poslodavaca Crne Gore stekla udio od 6,98 odsto.

Trenutno Fond investira u opštinama: Podgorica (169 stambenih jedinica), Bijelo Polje (140 stambenih jedinica) i Plužine (58 stambenih jedinica), te će u najskorije vrijeme biti spremno za realizaciju još 367 stambenih jedinica.

Cijena m2 stambenog prostora u objektima koje gradi CFSSI kao investitor, iznosila je: od 565 €/m2 za sjeverni region, od 591 - 750 €/m2 za centralni region i od 780- 850 € /1m2 za južni region Crne Gore.

„Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju“ d.o.o. je planirao u narednom periodu izgradnju stambenih objekata i to u sledećim opštinama:Budvi - objekat sa 131 stambenom jedinicom - početak izgradnje do kraja tekuće godine, Budvi II - objekat sa 103 stambene jedinice-početak izgradnje do kraja tekuće godine, Herceg Novi - objekat sa 23 stambene jedinice, novi objekat u Tivtu - 2 objekta sa ukupno 132 stambene jedinice, kao i zgrada u Petrovcu - sa 58 stambenih jedinica, navodi se u Informaciji.

Portal Analitika