Društvo

ORGANIZATORI „RIJEČ, SLIKA I NEPRIJATELJ“: Krivokapić izrekao notornu neistinu

rijecslika
P
ovodom sinoćnje emisije TV Vijesti „Načisto“, autora i voditelja Petra Komnenića, u kojoj je gostovao predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić reagovali su organizatori Konferencije „Riječ, slika i neprijatelj“ koja je održana u Podgorici od 11. do 13. novembra i čijim je povodom u Umjetničkom paviljonu u Podgorici otvorena istoimena izložba.

ORGANIZATORI „RIJEČ, SLIKA I NEPRIJATELJ“: Krivokapić  izrekao notornu neistinu
Portal AnalitikaIzvor

U reagovanju se navodi da su i voditelj i njegov gost izrekli notornu neistinu kada su izjavili da su na izložbi zastupljene samo naslovnice Vijesti, Dana i Monitora, te da je ona koncipirana radi diskredicatije navedenih medija.

"U sinoćnjoj emisiji „Načisto“ emitovanoj na TV Vijesti, autor i voditelj Petar Komnenić, kao i njegov gost, predsjednik crnogorskog Parlamenta i predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, izrekli su notornu neistinu – da izložbu 'Riječ, slika i neprijatelj' postavljenu u podgoričkom Umjetničkom paviljonu, a u kontekstu i povodom dvodnevne Konferencije posvećene medijima na Zapadnom Balkanu, čine naslovnice tri crnogorska lista, Dana, Vijesti i Monitora. Iz takve, lažne premise, voditelj i njegov gost izvukli su i lažni zaključak, da je cilj izložbe diskreditacija pomenutih glasila i jednostrano gledanje na medijsku situaciju u Crnoj Gori.

Što je najapsurdnije, i voditelj i njegov gost priznaju da izložbu nijesu vidjeli!

Na ovaj način, Komnenić i Krivokapić pokušali su da diskredituju ogroman trud i rad, kako na organizaciji dvodnevnog skupa, kojem je prisustvovalo oko 150 novinara iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Kosova, Republike Srpske, Poljske, Francuske, Grčke, Austrije...... tako i na organizaciji same izložbe.

Istina je sljedeća, a u nju se mogu uvjeriti svi koji odu da je pogledaju: među hiljadu izloženih naslovnica, nisu samo naslovnice Vijesti, Dana i Monitora, već svih listova koji su izlazili u Crnoj Gori u posljednjih 13 godina: Pobjede, Publike, Republike, Istoka, Glasa Crnogoraca, Crnogorskog književnog lista, Blica Crna Gora, .... Izložene su i naslovnice listova iz regiona, ali i iz zemalja razvijene zapadne demokratije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

To što su naslovnice pomenuta tri crnogorska lista najzastupljenije na izložbi, nije ni zasluga ni krivica organizatora Konferencije i izložbe, već rezultat notorne činjenice da pomenuta tri lista najčešće i najflagrantnije krše osnovne norme novinarske profesije.

Ovim reagovanjem organizatori Konferencije i izložbe upućuju javni poziv svakome ko argumentovano smatra da postoji još neka naslovnica bilo kojeg crnogorskog lista, koja zaslužuje da bude izložena, da upozori na nju, i biće okačena sa postojećim eksponatima!

Organizatori Konferencije i izložbe ne čude se autoru i voditelju emisije koji, za potrebe i interese svojih poslodavaca, ne preza od izricanja neistina, kršeći time osnovne norme svoje profesije, nesvjestan da su i Konferencija i izložba pokušaj da se zaštiti i na zaboravljenim profesionalnim premisama afirmiše upravo esnaf kojem pripada.

Organizatori poseban protest izražavaju zbog istupa predsjednika crnogorske Skupštine, i predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji je zaboravio da ga ove visoke funkcije obavezuju na promišljene i kredibilne javne nastupe. Organizatori Konferencije i izložbe veoma su zatečeni da uvaženi gospodin Krivokapić nije našao za shodno da barem na kratko ukaže čast svojim prisustvom skupu na kojem su bila imena poput: Filip Dust Blazija, specijalnog savetnika generalnog sekretara UN, Efrema Radeva iz   RCC-ja, Alesija Vinčija sa CNN-a, Džordža Codopulosa, Andreja Krajevskog, Lene Hansen, Florens Artman, Gorana Milića, Petra Lukovića, Ivana Cvejića, Brankice Stanković, Aleksandra Stankovića, Boška Jakšića, Vesne Mališić......iako je bio uredno pozvan.

Sinoćnji istup Ranka Krivokapića, očigledan je primjer gdje su partijski interesi u svjetlu predstojećih lokalnih izbora prevladali nad njegovom visokom državnom funkcijom i visokom funkcijom jedne značajne međunarodne organizacije, u čijoj je agendi i borba za nezavisno i profesionalno novinarstvo", navodi se u saopštenju organizatora, proslijeđenom Portalu Analitika.

(Foto sa izložbe "Riječ, slika i neprijatelj")

 

 

Portal Analitika