Kultura

Drugi Montenegro Film Forum na Cetinju u ponedjeljak

1511MFF
D
rugi Montenegro Film Forum će se održati na Cetinju od 18. do 20. novembra, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, u organizaciji producentske kuće Artikulacija, NVO Montenegro Film Forum i FFHN-Montenegro Film Festival iz Herceg Novog.

Drugi Montenegro Film Forum na Cetinju u ponedjeljak
Portal AnalitikaIzvor

U sklopu MFForuma biće realizovana i predselekcija filmova iz regiona za Berlinski filmski festival. Organizatori sa zadovoljstvom ističu da će u istom periodu za predselektore Berlinale-a Bernda Budera i Nikolaja Nikitina organizovati projekcije filmova iz regiona.

Ovogodišnjim Forumom dominiraće teme za koje se smatra da su od izuzetnog značaja za crnogorsku, ali i regionalnu filmsku industriju, poput tema vezanih za podizanje profesionalnih standarda i povećanje stepena integracije u regionalnim i evropskim filmskim tokovima, mogućnostima razvoja preduzetništva, podsticanja samoodrživosti u filmskoj industriji kod nas i u regionu, kao i u promovisanju savremenih modela u razvoju production service-a kao izuzetnog ekonomskog razvojnog potencijala.

S obzirom da je u toku javna rasprava o Nacrtu zakonu o kinematografiji, želja je da se kroz panel diskusiju na temu finansiranja kinematografije u regionu predstave iskustva zemalja regiona sa njihovim zakonima o filmu, benifitima, ali i problemima u implementaciji.

Na ovogodišnjem Montenegro Film Forumu učestvovaće predstavnici audiovizuelnog sektora iz regiona, uspješni producenti iz regiona i svijeta, kao i filmski profesionalci iz Crne Gore. Nadamo se da ćemo kroz pojedinačna izlaganja i diskusije, te predstavljanje iskustava iz regiona i analizom određenih case study-ja pokrenuti brojna pitanja koja su bitna ne samo za Crnu Goru, već i za region u cjelini.

Drugi Montenegro film Forum održaće se u Ministarstvu kulture Crne Gore na Cetinju, a namijenjen je domaćoj stručnoj javnosti, filmskim profesionalcima, studentima i profesorima fakulteta koji u svom programu imaju filmsku umjetnost, te medijima i najširoj domaćoj javnosti. Takođe, biće dodijeljene Povelje za izuzetan doprinos u razvoju crnogorske kinematografije.

logo-art-full1

Želja organizatora je da Montenegro Film Forum postane mjesto okupljanja filmskih profesionalaca iz regiona i Evrope, na kojem će se, u perspektivi, razmatrati izazovi i mogućnosti, dogovarati saradnje, ali i donositi odluke od velikog značaja ne samo za crnogorsku, već i regionalnu kinematografiju. Iako izgleda kako se u crnogorskoj kinematografiji praktično ništa ne mijenja, nema sumnje da se od prvog MFF-a do danas ipak nešto pokrenulo.

- Mislim da se dosta toga mijenja, doduše sporo. Konačno smo postali punopravna članica najznačajnije panevropske filmske mreže za promociju i obuku talenata i industrijskih profesionalaca - Eurimage. Mnoge inicijative koje su nam do skora djelovale utopijski, sad se predstavljaju kao suštinska potreba. Ali, ono što je meni posebno drago jeste da domaći filmski stvaraoci, producentske kuće, Ministarstvo kulture, ali i studenti odsjeka za film na Fakultetu dramske umjetnosti, konačno počinju da shvataju značaj prisustva na festivalima i forumima - kao odličnu priliku za upoznavanje, promociju i pozicioniranje u filmskoj industriji! Zbog svega ovoga, Forum smo preselili na Cetinje, gdje su nalaze Ministarstvo kulture i FDU, institucije od izuzetne važnosti za domaću kinematografiju - zaključuje direktor Artikulacije Ivan Đurović za Portal Analitika.

Upravo ovakvim manifestacijama, kako kaže sam Đurović, širom otvaramo vrata velikim imenima sedme umjetnosti, i time promovišemo Crnu Goru u najboljem svjetlu.

Portal Analitika