Abiznis

Bošković: Imamo problem konkurentnosti radne snage (VIDEO)

pedja
C
rna Gora ima problem konkurentnosti radne snage ne samo sa nivoa obučenosti za obavljanje određenih zanimanja, već prije svega u cijeni rada, zatim mobilnosti i fleksibilnosti radne snage – kazao je u četvrtak ministar rada i socijalnog staranja mr Predrag Bošković, otvarajući 12. direktorsku konferenciju Centra javnih službi zapošljavanja država jugoistočne Evrope.

Bošković: Imamo problem konkurentnosti radne snage (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Uloga Zavoda za zapošljavanje u rješavanju ovog problema je ključna, naglasio je ministar i dodao da se o njegovom budžetu mora značajnije povesti računa, kako bi problem zaposlenosti domaće radne snage rješavali na kvalitetniji način, prenosi Pobjeda.

-Očigledno je da u Crnoj Gori nije problem broj radnih mjesta, već kako domaću radnu snagu pozicionirati na ta radna mjesta..Cijena rada u Crnoj Gori značajno je veća od prosječne plate u Srbiji, Makedoniji, Kosovu, BiH. Slaba je mobilnost sa sjevera, gdje je nezaposlenost najveća, prema jugu, gdje je ponuda radnih mjesta veća – pojasnio je Bošković.

Prema njegovim riječima ova konferencija na najvišem nivou iz oblasti tržišta rada zemalja regiona, Francuske, Njemačke, Austrije, Mađarske i Turske treba da da određene putokaze kako da konkurentnost riješimo na mikro tržištima, a kada to pospješimo, onda, kako ističe, radna snaga može biti konkurentna i na globalnom tržištu.

Ministar smatra da javne službe zapošljavanja moraju da se mijenjaju u vremenu koje dolazi, bez obzira što im neki poslovi direktno ne pripadaju, kako bi tržište rada bilo dinamičnije, prokulzivnije.

-Karakteristika Crne Gore, možda više nego zemalja u okruženju, je problem u konkurentnosti radne snage. Kako drugačije objasniti da imamo jednak broj ljudi iz inostranstva koji rade u Crnoj Gori u odnosu na broj nezaposlenih – istakao je Bošković.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, naveo je, nastoji da konkurentnost domaće radne snage izjednači sa radnom snagom iz regiona.

-Pokazivanjem kvaliteta na domaćem tržištu značajan broj radnika je obezbijedio prolaznost na veća tržišta, kao što je tržište Njemačke, preko Dojče telekoma, Telenora i drugih kompanija – naglasio je Bošković.

jelic
Direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić istakla je intenzivnu saradnju sa zemljama regiona. Naglasila je praksu Zavoda da uvijek uči od boljih.

Ona je pojasnila cilj saradnje u unapređivanju usluga koje pružaju nezaposlenim, poslodavcima, studentima i đacima.

-Na nama je da nađemo mehanizme kako da povežemo obrazovanje i privredu, kao da stvorimo kadar koji će omogućiti konkurentnost privrede. Moramo radnu snagu da učinimo konkurentnom, da ima znanja, vještine da prosto može da dobije i zadrži poslove, da bude ravnopravna sa ostalima – poručila je Vukica Jelić.

Potpredsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Željko Vidaković je naglasio da imamo hiperprodukciju visokoobrazovanog kadra, što je eskaliralo uvođenjem bolonjskog procesa obrazovanja.

-Realni problem je slaba povezanost formalnog obrazovanja srednjih škola i fakulteta sa privredom. Iz obrazovnog sistema izlaze sa nedovoljnim praktičnim znanjima – ocijenio je Vidaković.

Prema njegovim riječima Crnoj Gori najviše fale zanatska i niža zanimanja.

-Izlaz je u neformalnom obrazovanju, prekvalifikaciji i dokvalifikaciji, jedino se tako može brzo odgovoriti potrebama poslodavaca – zaključio je Vidaković.

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika