Društvo

U nedjelju na Vasovim vodama obilježavanje Dana ekoloških pokreta

vasovevode
M
Z Beranselo i Ekološki pokret ,,OZON" u nedjelju 17. novembra 2013. godine obilježiće važni međunarodni datum Dan ekoloških pokreta posjetom nelegalnoj deponiji opasnog otpada Vasove vode, sa ciljem da se još jednom ukaže na neophodnost što skorije sanacije ove lokacije, koja je klasičan primjer ekocida i zaštiti pravo na zdravu životnu sredinu garantovano Ustavom Crne Gore, saopšteno je Portau Analitika iz Ozona.

U nedjelju na Vasovim vodama obilježavanje Dana ekoloških pokreta
Portal AnalitikaIzvor

Ovom prilikom u Beranselu će se okupiti predstavnici više građanskih inicijativa koje su u prethodnih par godina radili i još uvijek rade na zaštiti javnog interesa i koriste prava garantovana Ustavom, čitavim nizom zakona i međunarodnih ugovora, a tiču se učešća u odlukama koje se tiču životne sredine.

Pošto je ekološki aktivizam odlika demokratskih društava i prevazilazi podjele, sigurni smo da će predstavnici građanskih inicijativa za revizalizaciju maslinjaka na Valdanosu, zaštitu Dragišnice, zaštitu od negativnih dejstava kamenoloma Nalježići, spasavanja Gorice od izgradnje tunela, imati mogućnost da sa mještanima MZ Beranselo razmjene iskustva u borbi za zaštitu javnog interesa i neselektivnu i efikasnu primjenu zakona.

"Kako su sve ove inicijative nesporno građanskog karaktera, Ekološki pokret ,,OZON" želi poručiti da su u Crnoj Gori ekološkoj državi, upravo građani  ti koji su se dominantno i kontinuirano zalagali za poštovanje tog ustavnog opredjeljenja, što bi upravo trebalo da radi i izvršna i zakonodavna vlast.

Upravo zato a u kontekstu najave Vlade da će se oformiti posebno tijelo koje će se baviti zaštitom državnih interesa i državne svojine, pozivamo Potpredsjednika Vlade Duška Markovića koji je imenovan kao rukovodilac, da u nedjelju u jedan minut do dvanaest dođe u Beranselo i u direktnom razgovoru sa predstavnicima pomenutih građanskih ekoloških inicijativa provjeri da li postoji prostor da se ove akcije dovedu u kontekst partijskih političkih interesa i uvjeri se ko zapravo štiti Ustav, važeće zakone i potvrđene međunarodne ugovore.

Pošto se u nedjelju 17. novembra obilježava i trogodišnjica kontinuirane borbe mještana Beransela da zaustave nezakonito odlaganje različitih vrsta otpada na nelegalnoj deponiji opasnog otpada Vasove vode, vjerujemo da je to dobra prilika da pozovemo sve građane i organizacije civilnog društva koji žele da javni interes bude državni i iznad privatnog, kao i neselektivnu primjenu zakona za sve, da nam se tog dana pridruže u posjeti Vasovih voda, koje su postale simbol ekološkog aktivizma u Crnoj Gori.

Ekološki pokret ,,OZON" će obezbijediti organizovan prevoz iz Podgorice u nedljelju u 9 h ispred hotela ,,Podgorica" i povratak iz Beransela u 16 h a svi zainteresovani mogu da se jave na e-mail: info@ozon.org.me do subote 16. novembra u 12 h", navodi se u saopštenju.


Portal Analitika