Društvo

Promocija knjige Maje Bogojević u ponedjeljak

majakorice
P
romocija nove knjige doc. dr Maje Bogojević “Cinematic Gaze, Gender and Nation in Yugoslav Film: 1945-1991" (Filmski pogled, rod i nacija u jugoslovenskom filmu: 1945-1991) biće održana u ponedjeljak, 18. novembra 2013. godine u podgoričkoj kafe knjižari “Krug”, u Moskovskoj 44, u 20 sati.

Promocija knjige Maje Bogojević u ponedjeljak
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga je nedavno objavljena u izdanju biblioteke Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica “Diafora”.

O knjizi će govoriti prof. dr Svetlana Slapšak, Aleksandar  Bečanović, mr Anita Erak i autorka knjige.

maja
Doc. dr Maja Bogojević je filmska teoretičarka i kritičarka, dekanka Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica, osnivačica i urednica prvog crnogorskog filmskog časopisa „Camera Lucida“ (www.cameralucida.eu), direktorica  međunarodnog Montenegro filmskog festivala Mediterana – „MOFFEM“, članica žirija međunarodne kritike FIPRESCI i članica Fedore. Diplomirala je engleski i španski jezik na Univerzitetu Libre u Briselu. Magistrirala je teoriju filma i medija na londonskom Vestminster Univerzitetu, doktorirala je u Ljubljani, gdje je bila stipendista Evropske unije – Marije Kiri. Učestvovala na brojnim svjetskim akademskim konferencijama i filmskim festivalima. Na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu bila je članica žirija međunarodne kritike FIPRESCI. Dobitnica je nagrade “Corsellis Cup”, britanskog Instituta lingvistike, za najboljeg prevodioca 2000. godine u Londonu.

Prof. Dr. Svetlana Slapšak je književnica, antropologinja,  istoričarka antičkih svjetova, feministička aktivistkinja, dobitnica više nagrada, kolumnistkinja mnogih medija (Peščanik), urednica beogradskog feminističkog časopisa Profemina, a u Ljubljani, gdje živi, dekanica je Instituta Studiorum “Humanitatisa”.

Saša Bečanović je pjesnik, filmski kritičar, scenarista i publicistra, autor mnogih knjiga zbirki poezije i knjiga o filmu.

Mr Anita Erak je diplomirala političke nauke na Univerzitetu Crne Gore i magistrirala Rodne studije na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica. Autorka je tekstova filmske i rodne kritike u prvom crnogorskom filmskom časopisu “Camera Lucida”.

 

Portal Analitika