Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • JURČIĆ: Apsolutni je problem što su zemlje bivše Jugoslavije među najsiromašnijima u Evropi

JURČIĆ: Apsolutni je problem što su zemlje bivše Jugoslavije među najsiromašnijima u Evropi

jurcic
P
rofesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ljubo Jurčić ocijenio je ključnim problemima zemalja regiona visoku nezaposlenost, rast spoljnjeg duga i lošu privrednu strukturu, što je međusobno povezano.

JURČIĆ: Apsolutni je problem što su zemlje bivše Jugoslavije među najsiromašnijima u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

On je upozorio da se u zemljama bivše Jugoslavije može strahovati od toga da će, osim smanjenja plata i broja zaposlenih u javnom sektoru, posljednja mjera u borbi protiv krize biti i smanjenje penzija.

„Ključni je problem što nijedna zemlja ne ostvaruje prvi i najveći cilj svake ekonomske politike - posao za svoje građane. Apsolutni je problem što spadamo u najsiromašnije zemlje Evrope i to siromaštvo će se u odnosu na Evropu povećavati ako ne promijenimo pristup radu, državi i politici”, rekao je Jurčić “Vijestima”.

On je istakao da je glavni cilj vlada da stabilizuju javne finansije i spoljni dug, ne kroz povećanje domaće proizvodnje, što je potrebno, već se samo usmjere na smanjenje domaće potrošnje.

„Zbig toga je velika vjerovatnoća da će se u dogledno vrijeme posegnuti za smanjenjem plata i broja zaposlenih u javnom sektoru i kao posljednja mjera će biti smanjenje penzija. U svakom slučaju, na žalost, ne može se očekivati u narednih nekoliko godina, povećanje životnog standarda građana kao rezultat ekonomske politike“, ocijenio je Jurčić.

Portal Analitika