Region

Pilot i kopilot iz palog aviona u Hrvatskoj teško, ali stabilno

cesna
A
vion “cesna 172” iz Srbije, u kome su bile dvije osobe, srušio se juče oko 11 sati nedaleko od Pakraca. Pilot i putnik su preživjeli, ali su teško povrijeđeni.

Pilot i kopilot iz palog aviona u Hrvatskoj teško, ali stabilno
Portal AnalitikaIzvor

Kako su javili hrvatski mediji, nakon višesatne potrage spasioci su oko 14.20 uspjeli da dođu do olupine aviona u kojoj su zatekli teško povrijeđenog pilota i putnika, koji su imali povrede nogu, ruku i leđa.

Radi se o državljanima Srbije i Bugarske koji su na pakračkom području bacali mamce sa vakcinom protiv bjesnila za lisice, što je obaveza koju je Hrvatska preuzela ulaskom u Evropsku uniju - da zaštiti granice od bijesnih lisica.

Spasavanje je bilo otežano jer su povrijeđene morali da nose više od dva kilometra do prvog puta, po strmom i za kretanje teškom terenu. Takođe, dio kroz koji su nosili povrijeđene vodi se kao minski sumnjiv, odnosno da nije čišćen od mina.

Jutarnji list piše da su i sami povrijeđeni pomagali spasiocima da ih pronađu tako što su mobilnim telefonom uspostavili vezu s policijom. Jedan od njih je pročitao oznaku na drvetu u šumi, što je pomoglo lociranju mjesta pada aviona.

Nešto prije 16 sati, spaseni pilot i putnik doneseni su do kola hitne pomoći odakle su prebačeni u bolnicu u Novoj Gradiški.

Pilot, inače državljanin Srbije (59), je nakon pružene pomoći u Opštoj bolnici u Novoj Gradiški prevezen u zagrebačku Traumatološku kliniku, dok je drugi muškarac, bugarski državljanin (57), pušten kući, prenijela je agencija Hina.

Avion cesna poletio je sa varaždinskog aerodroma, da bi oko 10.25 javili kontrolnom tornju da im je potrebna pomoć.

Avion je najvjerovatnije udario u brdo kod Pakraca prilikom pokušaja prinudnog slijetanja.

Prema izvoru Bete, avion je registrovan u Srbiji pod oznakom YU-DPR, a vlasnik je kompanija "Gas aviejšn" iz Smederevske Palanke.

 

(b92)

Portal Analitika