Abiznis

Gvozdenović: Rok za izdavanje građevinskih dozvola skratiti na 15 dana

1411branogvozdenovicok
C
rna Gora je, prema izvještaju Svjetske banke “Doing Business 2014, economy profile”, popravila svoju poziciju na listi uslova poslovanja za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu, te je sada na 44. mjestu. Takođe, ostvaren je i izuzetan napredak u brzini izdavanja građevinskih dozvola, te je popravljena pozicija na listi za čak sedamdeset mjesta u odnosu na prošlu godinu, i sada je Crne Gora na 106. poziciji.

Gvozdenović: Rok za izdavanje građevinskih dozvola skratiti na 15 dana
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom Ministarstvo održivog razvoja i turizma organizovalo je doručak sa novinarima na kojem su govorili ministar Branimir Gvozdenović, Direktor direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović i Sekretar Ministarstva Zoran Tomić.

Ministar Gvozdenović smatra da i dalje treba raditi na skraćenju procedura i vremenu izdavanja građevinske dozvole, kao i na smanjenju troškova izdavanja dokumentacije.

„Ovaj proces uveden je u julu ove godine. Zadovoljan sam progresom koji je ostvaren. Očekujem da većina opština obezbijedi punu javnost izdavanja svojih građevinskih dozvola, a 9 opština će to učiniti prije kraja 2013. godine. Imali smo posebne seminare, obraćali smo se i formalno predsjednicima opština da dodatno upozore svoje službe da svoj posao rade u skladu sa ovim procedurama. Od početka 2014. godine siguran sam da će inspekcijske službe dodatno raditi svoj dio posla i kažnjavati tamo gdje se ne bude tako radilo”, rekao je ministar, ističući da je krajnji cilj da se građevinske dozvole izdaju u roku od 10 do 15 dana.

Direktor direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović govorio je o rezultatu od 70 mjesta napretka na listi SB po indikatoru “Izdavanje građevinske dozvole” koji se mjeri prema: broju procedura, broju utrošenog vremena, kao i novca koji je potrošen tokom te procedure. Za građevinsku dozvolu je 2008. godine bilo potrebno obaviti 31 proceduru, što je sada značajno smanjeno na samo dvije. Za Urbanističko-tehničke uslove neophodno je 30 dana do izdavanja dozvole, i za Građevinsku dozvolu takođe 30 dana. Za Upotrebnu dozvolu neophodno je 7+7 dana. „Definitivno moramo ući na listu među prvih 100 zemalja. Moja lična procjena je da možemo biti oko 70. mjesta, kako po pitanju procedura, tako i po pitanju vremena. Tu ćemo morati značajno da napredujemo u vremenu izdavanja građevinske dozvole, i moraćemo značajno da smanjimo troškove izdavanja.”, rekao je generalni direktor Direktorata za građevinarstvo.

“1 šalter” kao model pokazuje odlične rezultate u svim opštinama, jer građani tu mogu obaviti kompletnu proceduru. To se može vidjeti i po broju izdatih dozvola, i po skraćenju broja neophodnih dana, a rezultat su izmjena zakona, koje su unaprijedile cjelokupan proces.

Portal Analitika