Politika

BEŠIĆ: Prilično smo udaljeni od koalicije SDP-a i opozicije

1411milosbesicok
N
ijesu nove nesuglasice između DPS-a i SDP-a, ali je nova retorika i činjenica da su socijaldemokrate glasale protiv usvajanja budžeta i Zakona o visokom obrazovanju, izjavio je politički analitičar i bivši profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić u emisiji "U centar" javnog servisa, autora Andrije Nikolića.

BEŠIĆ: Prilično smo udaljeni od koalicije SDP-a i opozicije
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da problemi u vladajućoj koaliciji ne datiraju od lokalnih izbora u podgorici 2010. godine već odranije, ali da je mimoilaženje oko podrške kandidatu DPS-a Miomiru Mugoši „dodatno narušilo međuljudske odnose“.

- DPS tada nije imala potrebnu većinu, falilo joj je malo. DPS je heterogena i vrlo složena struktura - neminovno je u tako velikoj partiji ima mimoilaženja oko raznih stvari, što dodatno komplikuje koalicione odnose. SDP je brojčano manji, ali i složniji - rekao je Bešić.

On smatra da je puno ljudi nezadovoljno kako vladajuća koalicija obavlja svoj posao, ali da je prisutan strah od radikalizacije u vidu nasilne promjene vlasti.

- Ekonomski problemi dominiraju od 1998. i logično je što se krivica svaljuje na DPS i SDP jer imamo kontinuitet vlasti cijelo vrijeme. S druge strane, opozicija je znatno bolje organizovana nego ranije, ali je problem odsustvo kadrovske kombinatorike - imamo personalno istu opoziciju u zadnjih 20 godina, iako im izborni rezultati ne idu u prilog - istakao je Bešić.

On je podvukao da su SDP i Pozitivna izuzetno motivisane da ostvare dobar rezultat na lokalnim izborima u subotu.

- DF neće imati podršku na Cetinju kao što je imao na predsjedničkim izborima, što važi i za SDP u Mojkovcu. Na Cetinju, sa stanovišta DPS-a, osvajanje vlasti je neizvjesno. Trend pada povjerenja u DPS je prisutan svuda, pa i u Prijestonici, ali mislim da postoji solidna vjerovatnoća da DPS integriše nekoliko poslanika iz malih stranaka i formira vlast. Osam lista je kandidovano na Cetinju, što znači da će biti dosta rasutih glasova i to ide na ruku DPS-u- kazao je Bešić.

Smatra da će SDP ispuniti obećanje i da neće formirati vlast sa DPS-om na Cetinju.

- Ne vjerujem, međutim, ni da će napraviti postizbornu koaliuciju sa opozicijom. Moguć je scenario sa kupovinom odbornika, kao što je bio slučaj u Nikšiću. Prilično smo udaljeni i od koalicije SDP-a i opozicije na državnom nivou, ali ima pomjeranja u tom pravcu - zaključio je Bešić.

Portal Analitika