Abiznis

Formirana radna grupa za arbitražni spor sa bivšim vlasnikom Željezare

1411zeljezarankok
V
lada je na današnjoj sjednici dogovorila formiranje radne grupe radi efikasnijeg praćenja i stvaranja boljih pretpostavki za povoljan završetak arbitražnog postupka koji su pokrenuli bivši vlasnici nikšićke Željezare “MNSS” i “Recupero” protiv države Crne Gore. Sudski postupak je, kako se navodi u informaciji koja je objavljena na vladinom sajtu,  počeo 17. maja ove godine pred Arbitražnim sudom u Parizu.

Formirana radna grupa za arbitražni spor sa bivšim vlasnikom Željezare
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je predložila da predsjednik radne grupe bude direktor Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović. Za članove tog tijela nominovani su generalni direktor u Ministarstvu ekonomije Dragan Kujović, sekretar u Ministarstvu pravde Nataša Pešić, savjetnik predsjednika Vlade Aleksandar Tičić, načelnik u Ministarstvu ekonomije Goran Nikolić, te samostalne savjetnice u Ministarstvu ekonomije Milica Raičević i Svetlana Stijepović. Predsjednik radne grupe ima pravo da promjeni personalni sastav tog tijela.

-Radna grupa će imati zadatak da u saradnji sa pravnim zastupnikom Vlade Crne Gore u predmetnom sporu prati sudski proces i koordinira aktivnosti logističke podrške advokatskom timu- precizirano je u informaciji.

U informaciji se navodi da se Arbitražni postupak tiče investicija “MNSS-a” i “Recupera” u Željezaru. Postupak je zvanično pokrenut 6. novembra 2012. Crnu Goru, kao tuženu stranu u ovom postupku, zastupaju advokatske kancelarije Moravčević, Vojnović & Partneri (sa sjedištem u Beogradu) i Schönherr Rechtsanwälte (sa sjedištem u Beču) koje su angažovane na osnovu Ugovora o angažovanju pravnog konsultanta koji je zaključen sa Savjetom za privatizaciju i kapitalne projekte, a čijem zaključenju je prethodio postupak tendera u svemu u skladu sa važećim propisima.

Konstituisan je arbitražni tribunal i sastoji se od tri arbitra, pri čemu je svaka strana imala pravo da direktno predloži jednog arbitra, i Crna Gora u ovom arbitražnom postupku je za arbitra imenovala Kristofa Šroera, istaknutog profesora u oblasti prava stranih investicija.

-Prvo zasijedanje tribunala održano je u petak, 17. maja i razgovaralo se samo o preliminarnim proceduralnim pitanjima. Tužilac je imao rok do 20. septembra da podnese svoj memorijal (pri čemu poseban dio koji se odnosi na iznos štete može biti podnet u kasnijoj fazi) i isti je dostavljen u roku. Tuženi sada ima rok da podnese kontra-memorijal koji će uključiti i sve prigovore na jurisdikciju do 20. januara 2014. godine. Ukoliko tuženi tj. država bude željela bifurkaciju postupka u fazu odlučivanju o jurisdikcionalnim pitanjima i pitanjima merituma, ovaj zahtjev će biti sadržan u kontra-memorijalu- zaključuje se u informaciji.

foto:novosti.rs

 

Portal Analitika