Društvo

Od sjutra obavezno korišćenje zimske opreme za vožnju

1411zimskaopremavozilook
U
česnici u saobraćaju koji upravljaju motornim vozilima na putevima u Crnoj Gori od sjutra do 30. marta 2014. godine  su, shodno važećem Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, obavezni da posjeduju i koriste zimsku opremu propisanu Pravilnikom o uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima u pogledu dimenzija, ukupne mase, osovinskog opterećenja, zaštite okoline, uređaja i opreme, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave policije.

Od sjutra obavezno korišćenje zimske opreme za vožnju
Portal AnalitikaIzvor

Vozač koji učestvuje u saobraćaju kada se na kolovozu nalazi snijeg ili poledica, dužan je da na vozilu koristi zimsku opremu, propisanu pomenutim pravilnikom.

-Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila podrazumijevaju se lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove, pneumatici minimalne dubine šare na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim točkovima moraju biti zimski ili pneumatici sa oznakama MS, M+S ili M&S. Takođe,  na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa ekserima. Dodatno, za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska- precizirano je u saopštenju.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima predviđena je novčana kazna u iznosu od 500  do 3. 000 eura, za pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo učestvuje u saobraćaju na putu u zimskom periodu ukoliko ne posjeduje zimsku opremu. Za prekršaj iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji počini vozač koji učestvuje u saobraćaju, u zimskom periodu, kada se na kolovozu nalazi snijeg ili poledica, a ne koristi zimsku opremu predviđena je kazna u iznosu od 80  do 300 eura.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, za prekršaj koji počini vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje u zimskom periodu nema zimsku opremu propisana  je novčana kazna u iznosu od 60  do 150 eura.

foto: auto.co.me

Portal Analitika