Politika

Vlada usvojila izmjene Zakona o istraživanju nafte i gasa

1411vesnaratkovicok
V
lada Crne Gore je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, utvrdila predlog zakona o građevinskim proizvodima,  kojim se uspostavlja normativni okvir za slobodan promet građevinskih proizvoda koji odgovaraju usaglašenim evropskim tehničkim specifikacijama, saopšteno je Portalu Analitika sa sjednice.

Vlada usvojila izmjene Zakona o istraživanju nafte i gasa
Portal AnalitikaIzvor

- Odredbama ovog zakona uređuju se ocjena i provjera postojanosti svojstava i dokazivanje upotrebljivosti ovih proizvoda, kao uslova za njihovo stavljanje na tržište i u upotrebu. Na sjednici je naglašeno da će donošenje ovog zakona doprinijeti zaštiti prava potrošača, zaštiti kvaliteta kako domaćih, tako i uvoznih građevinskih proizvoda, te otvoriti mogućnost za izvoz crnogorskih proizvoda na tržište zemalja EU- navedeno je u saopštenju.

Vlada je utvrdila i predlog zakona i izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika. Cilj predloženih izmjena je poboljšanje postojećeg propisa putem jasnijeg definisanja ovlaščenja državanih organa i dužnosti koncesionara prilikom izvođenja operacija istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Na taj način se obezbjeđuje bolji položaj države u postupku dodjele ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika, jer se oko oblasti koje su uređene propisom neće pregovarati sa naftnim kompanijama.

-Na današnjoj sjednici usvojen je i model za unapređenje institucionalnog i normativnog antikorupcijskog preventivnog okvira, što je prvi korak u pravcu osnivanja novog, efikasnijeg i djelotvornijeg antikorupcijskog organa, koji treba da objedini i ojača nadležnosti već postojećih preventivnih organa i tijela. U tom smislu, istaknuto je opredijeljenje Vlade za osnivanje nezavisne i samostalne Agencije koja će objediniti i unaprijediti postojeće nadležnosti Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Komisije za sprečavanje sukoba interesa i Državne izborne komisije u dijelu kontrole finansiranja političkih partija i izbornih kampanja. Između ostalog, nova Agencija treba da obezbijedi i punu funkcionalnost  postojećeg koncepta zaštite „zviždača“. koji savjesno obavijesti o ugrožavanju ili povredi javnog interesa na radnom mjestu, odnosno instituciji u kojoj radi- precizirano je u saopštenju.

-Vlada je usvojila i Informaciju o Strategiji razvoja Jugoistočne Evrope do 2020, čiji cilj je postizanje visokog i održivog ekonomskog razvoja, a samim tim i podsticanje većeg privrednog rasta u regionu, veći prosperitet i stvaranje novih radnih mjesta, a sve kroz jačanje regionalne saradnje i veze sa EU. Strategija odražava odlučnost Vlada zemalja JIE da implementiraju politiku kojom će se podstaći brži društveno-ekonomski rast, poboljšanje kvaliteta života građana, povećanje broja novih radnih mjesta i značajniji pristup tržištu EU. Bliža saradnja u jasno definisanim oblastima prezentovanim u Strategiji, pomoći će zemljama JIE da prevaziđu izazove i ubrzaju ostvarivanje ciljeva u ključnim sektorima- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika