Politika

Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova u Estoniji

1411mvplogook
U
Ministarstvu vanjskih poslova Estonije, 13. i 14. novembra, održane su druge političke konsultacije ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i te baltičke države, saopšteno je Portalu Analitika iz tog vladinog resora.

Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova u Estoniji
Portal AnalitikaIzvor

Delegacije, predvođene Vladimirom Radulovićem, državnim sekretarom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova  i evropskih integracija i Martom Lanemeom, podsekretarom za Evropu i transatlantske odnose u Ministarstvu vanjskih poslova Estonije, razmotrile su stanje bilateralnih odnosa, posebno sa aspekta dalje podrške Estonije evropskim i evroatlantskim težnjama Crne Gore.

-Obostrano je ocijenjeno da, tradicionalno prijateljski odnosi između dvije države, zajednička posvećenost vrijednostima i ciljevima evropske i evroatlantske integracije i kontinuitet političkog dijaloga predstavljaju dobar osnov da se, u narednom periodu, kroz širenje bilateralne ugovorne baze i organizovanje poslovnih susreta ostvari napredak u sferi ekonomskih odnosa- navedeno je u saopštenju.

Susret sa Kulike Silast Eling, podsekretarkom za politička pitanja bio je posvećen evoroatlantskoj agendi Crne Gore u susret NATO samitu 2014. godine. Zajednički je ocijenjeno da je Crna Gora ostvarila značajan napredak na putu punopravnog članstva u Sjevernoatlantskoj alijansi, te da u tim naporima ima punu podršku Estonije.

-Delegacija Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore susrela se i sa Mertom Volmerom, spoljnopolitičkim savjetnikom predsjednika Vlade Estonije. Na sastanku je ocijenjeno da dvije Vlade, na liniji dosadašnje uspješne saradnje u oblasti primjene informacionih tehnologija u državnoj upravi, uslugama i privredi,  iniciraju održavanje poslovnog foruma na kojem bi bile prezentirane mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, te da se u tom smislu iskoristi i tradicionalni Infofest forum u Budvi- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika