Svijet

Izraelski tenkovi ušli u Gazu

1411gazaok
I
zraelski tenkovi i buldožeri ušli su jutros u južni pojas Gaze, a palestinski militanti su uzvratili minobacačima, ali nema ljudskih žrtava, javlja AFP.

Izraelski tenkovi ušli u Gazu
Portal AnalitikaIzvor

Šest vojnih buldožera u pratnji nekoliko tenkova ušli su 200 metara unutar granice, a helikopteri i špijunski avioni su nadlijetali selo Huza, istočno od grada Han Junisa, kazali su svjedoci za AFP.

- Borci otpora ispalili su nekoliko minobacačkih granata na izraelske snage i eksplozije su se mogle čuti u području - kazali su oni.

Vojni portparol nije mogao potvrditi upad izarelskih snaga, ali je rekao da su "minobacačke granate pogodile Izrael u blizini graničnog zida sa Gazom. Nema ljudskih žrtava, niti materijalne štete.

Palestinska grupa sa sjedištem u Gazi preuzela je odgovornost za minobacačku paljbu, kazavši da je to odgovor na izraelski upad na palestinsku teritoriju.

Danas se obilježava prva godišnjica početka izraelske ofanzive  na Gazu. U ovoj ofanzivi poginulo je šest Izraelaca i više od 100 palestinskih civila u periodu od osam dana.

Portal Analitika